// body elementide aşağıdaki şekilde düzenlenmelidir. ...
// etiketinden önce aşağıdaki kodu ekleyebilirsiniz. // body elementide aşağıdaki şekilde düzenlenmelidir. ...

Etiketler

Tarih

Kategoriler

28 Temmuz 2014

Nuh: Büyük Tufan (NOAH) 2014
















Not: Bu Bir Eleştiri Yazısı Değildir, üstünde daha fazla tespit yapılacak bir film olduğundan eleştirmenlerin bu tespitleri yapması daha doğru olur. Bu sadece film hakkında kişisel film analizi kategorisine girebilir.

Darren Aronofsky, daha önce “ Black Swan, The Wrestler” filmiyle tanıdığım bir yönetmen.  İzlediğim  filmlerde kötü iş çıkardığını söylemek benim adıma yanlış olur, en azından The Wrestler filmiyle bendeki yerinin ayrı olduğunu söylemem gerekir.  2014 yılı sinema açısından  fazlasıyla tatmin edici bir yıl oldu mu bilmem ama bu senenin çokça konuşulan filmlerinden biri “ Noah” (NUH)  Darren Aronofsky film hakkında şunları diyor;


“İzleyiciler, Nuh hikayesinin bütün muhteşem anlarını bekleyebilirler… Gemi, hayvanlar, düşmüş melekler, ilk gökkuşağı, güvercin. Ama yeni ve beklenmedik açılardan yakalanacaklar. Daha önce görülenleri tekrarlamak yerine Yaratılış kitabında yazılanları dikkatle inceledik ve ardından bu mucizelerin gerçekleşebileceğini düşündüğümüz bir ortam yarattık.” 

 Filmin bu kadar konuşulma nedeni hikayenin İncil’den uyarlanma olmasıydı, ikincisi ise oyuncu kadrosu. İncil'den alıntılar içermesi  Vatikan’da  tepki çekti, çoğu seyirci bu filmi bu nedenle izlemedi.  Dini açıdan bakacak olursak;  şöyle kabataslak bir şey söyleniyor kaynaklarda."  Kuran, Tevrat, İncil’de yazan ortak düşünce;  Tanrı  Nuh’tan bir gemi yapmasını ve her tür hayvandan birer çift almasını istediği yönünde. "

Darren Aronofsky insanlık tarihinin en önemli hikayelerinden biri olan Nuh’un Tufanını alıp yeniden kurgulamış.  Hikaye’nin Nuh’un Tanrı ile haberleşmesi üzerine başlıyor. Babadan oğula geçiyor hikaye. Nuh’u filmin başlarından itibaren bir bilge olarak görüyoruz. Bir gemi inşa edip insanlığı felaketten kurtarılışını anlatıyor “ Noah” ( Nuh) Her şeyin insanın yok ettiğini resmediyor.   Ailesiyle kendi gemisini inşa eden Nuh, bu gemide ailesiyle birlikte yaşıyor, bir şeyler için uğraşıyor.  Nuh, insanların dünyayı mahvettiğinden, inşa ettiği Gemide masum olan hayvanları kurtarmaktan bahsediyor. NUH, dünyaya karşı bir savaş halinde, aslında bu savaş insanlığa karşı verdiği bir savaş. Çünkü her şeyi insanlar mahvediyor. Gemi inşa eden Nuh’u bu süreçte zorlu süreç bekliyor. 

Cennetten ayrılıp dünyaya gelen, ceza olarak da taş suretine bürünenleri karşımızda görüyoruz.  Taşa dönüşmeleri Tanrı'dan izinsiz dünyaya inmelerinden kaynaklanıyor.  İlk başta taş suretler Nuh’a yardıma yanaşmasa da sonrasında Tanrı’dan aldıkları emirle Nuh’a yardım ediyor.  Nuh’u bu süreçte ayakta tutan hem inancı, hem de Taş suretler oluyor. 

Nuh, tanrı tarafından gönderilmiş biri olarak karşımızda. Taşa dönüştürülenler de Nuh’un koruyucu melekleri. Hikaye bu çizgide ilerliyor. Hikaye bu çizgide ilerlerken Nuh’un çocuklarına ve karısına dair elle tutulur bir diyaloga rastlayamıyoruz. Özellikle kardeşler arasında diyalog olmaması filmin en büyük eksiklerinden biri.  Filmin başlarından itibaren kurtarıcı, bilge bir karakter olarak karşımıza çıkan Noah (Nuh), filmin ikinci yarısında seyirciyi şaşırtıyor. Filmin ikinci yarısında acımasız birine dönüşen Nuh, yakın zamanda kendisinin böyle olmayacağını anlıyor, merhametli biri olduğunu hatırlıyor. Özellikle Oğlu ile evlat edindiği Ila'nın çocuklarını öldürmek zorunda kalıp öldürememe sahnesi filmin en buruk sahnelerinden biriydi.

“ Noah “görselleriyle, efektleriyle iyi bir iş ortaya koysa da 2.5 saate yakın zaman dilimi film için uzun süre.  Russell Crowe ismi üzerinde de dikkatlice durmak gerekir. Başrol oyuncusu olarak karşımıza çıkan Russel Crowe oynadığı “ Noah” (Nuh) karakterinin hakkını verirken, başka bir oyuncu seçimi olsaydı bu kadar etkileyici olur muydu diye düşünmeden edemiyoruz.  Anthony Hopkins’de Noah’ın büyükbabası rolüyle karşımıza çıkıyor, iyi iş çıkarıyor. Nuh'a partner olarak eşlik eden  Naameh rolüyle karşımıza çıkan Jennifer Connelly , Russel Crowe yanında sırıtmıyor. 

Üzerinde  daha fazla tespitler yapabileceğimiz , ' Benim Tanrım Yok ' diyen bir yönetmenin   filmi “ Noah”  Nuh, hikayesini aynı zamandan İncil’den alıyor. Bunun üzerinden Vatikandan ayar yese de filmin uzun değil de kısaltılması film adına iyi bir iş olabilirdi. Vatikandan ayar yemesinden değil, filmin süresinin uzun olduğundan. 

CEM KURTULUŞ, 2014


0 yorum: