// body elementide aşağıdaki şekilde düzenlenmelidir. ...
// etiketinden önce aşağıdaki kodu ekleyebilirsiniz. // body elementide aşağıdaki şekilde düzenlenmelidir. ...

Etiketler

Tarih

Kategoriler

30 Ekim 2014

“ Biri kulak mememe dokunduğumda kontrolümü kaybediyorum” : LelleBelle (2010)


















“ Biri kulak mememe dokunduğumda kontrolümü kaybediyorum”

Hollanda Sinemasıyla  çok alakam olduğunu söyleyemem, bu zamana kadar neden izlemediğimi de bilmiyorum. Hollanda ekolüyle tanışmam  “ LelleBelle”  filmiyle oldu. Mischa Kamp'ın  yönetmenliğini yaptığı  “ LelleBelle  “ genç bir kızın hayatını  keman üzerinden anlatıyor, Yönetmen Mischa Kamp kemanı metafor olarak kullanıyor.  Filmde ana karakterimiz Belle.  “ LelleBelle”  Belle’nin müzik hayatından başlayıp aşk ve cinselliğe kadar uzanıyor.

 Film Belle’nin bir Fransız sinemasını hatırlatan öpüşme sahnesiyle başlıyor. Bu sahne aynı zamanda bize Belle hakkında fikir veriyor.  Belle hiçbir erkeğe cinsi manada yakınlık duymuyor, filmin başlarında gördüğümüz erkek arkadaşıyla yakınlaşmaması, erkek arkadaşını arkadaşıyla sevişirken görünce ipleri koparıyor, kendini kemana veriyor.  Belle’nin ailesi görünür de fazla gözükmüyor, sekse düşkün annesini görüyoruz, o da her sahnede görülmüyor. Kızının deneyim sahibi olmasını istiyor.

 Keman seçmelerine katılıyor Belle,  başarısız olacağını düşünen Belle’ye keman seçmelerinde tanıştığı kişiler yardım ediyor. Bunlar aynı zamanda filme hayat veren karakterler. Keman dersleri için gittiği yerde Belle, yakın arkadaşı Yukshi ile kalıyor, sonrasında kendine jigolo tutuyor ama bu onu tatmin etmiyor, adam kendisinin hassas noktasını bulamıyor. Belle aslında kendine ilham verici birini arıyor. Filmin başlarından itibaren bunu gözlemliyoruz.

 Belle’ye yakın olan Yukshi yakın zamanda bir ilişki başlıyor, beraber yatmaya başlıyorlar, ikisi arasındaki kopuş noktası Belle’nin  Yukshi’nin aynı ortamda bulunan Jesse diye bir çocuğa aşık olmasıyla bitiyor.  Belle, Jesse ile değişim yaşıyor. Belle’nin İlham verici kahramanı Jesse oluyor,birbirinden hoşlandıklarını belli etseler de birbirlerine bir süre söyleyemiyorlar. Aynı zamanda olaylar karışıyor. Keman seçmelerinden jürilerinden biri Belle’ye keman dersi verirken, Belle’nin en hassas noktasını buluyor, bu Belle için zayıf halka olarak yansıtılıyor bize.

 İkisi arasında seçim yapmak zorunda kalıyor Belle. Jesse’nin Belle’yi başkasıyla çıplak halde görmesinden sonra Jesse ile Belle’nin ilişkisi bir süre kopuyor.  Belle kendisine tek ilham veren şeyin Jesse olduğunu biliyor, ve kendisine geri dönüyor. Keman seçmelerine katıldığı esnada karanlık bir yerde Jesse’nin dokunmasıyla başlayan süreç, Jesse’nin yeniden Belle’ye ilham vermesiyle sona veriyor.


Film adına bolca çıplak, erotik sahneler görüyoruz, erkeğin cinsel organının gösterilmesi ve bir çok şey  izleyiciyi rahatsız edebilir. Mischa Kamp’ın izlediği yol eleştirilebilir, fakat filme “ erotik” kategorisine sokmak yanlış olur. Filmin  müzikal/ romantik film  kategorisinde değerlendirilmesi yerinde olur.


Filmin başrolünde oynayan Anna Raadsveld  doğal oyunculuğuyla göze batıyor,  Anna Raadsveld’e   partner olarak gözüken Charlie Dagelet de oyunculuk adına iyi iş çıkarıyor. Metafor olarak Keman üzerinden yola çıksa da “ LelleBelle”  19 yaşındaki bir kızın tutkularının ve hissettiklerinin peşinden gittiğini bize gösterirken bir Fransız filmini hatırlatıyor.  Fransız filmini hatırlatırken   bu filme “ erotik film” yaftası yapıştırılması büyük yanlışlık olur.

CEM KURTULUŞ  - 

0 yorum: