// body elementide aşağıdaki şekilde düzenlenmelidir. ...
// etiketinden önce aşağıdaki kodu ekleyebilirsiniz. // body elementide aşağıdaki şekilde düzenlenmelidir. ...

Etiketler

Tarih

Kategoriler

19 Ocak 2015

Dostluk Engel Tanımaz: Can Dostum - The Intouchables (2011)


















“ Benim asıl engelim tekerlekli sandalyeye sahip olmam değil, onsuz sahip olmam…”   The Intouchables

Bazı filmleri izlerken içinde gerçeklik ararız, bu gerçeklik karşısında  konuşmak anlamsız olur. Çünkü film gerçekliğin ötesinde seyirciye hem güldürüp, hem dramı yaşatıyorsa o film adına çok ders çıkarabiliriz. Fransız sinemasının gerçek hikayeye dayanan, hem dramı yaşatıp hem de güldürmeyi başaran yapımlarından biri “ The Intouchables “ hapishaneden çıkan bir siyahi ile zengin ve üst tabakada yaşayan felç hastası bir adamı konu alıyor.  

Can Dostum’un ilk sahnesi lüks bir arabanın içinde banliyö delikanlısı Driss’in hız yapması, sınırları zorlaması ve bu sınırları zorlamasıyla polislerin arkalarına takılmasıyla karşımıza çıkıyor, sonradan ikisi için bunun eğlence olduğunu anlıyoruz, sonrasında film başa sarıyor, hikayeyi baştan anlatmaya odaklanıyor. Filmin başından itibaren Aristokrat ve zengin bir adam olan Philippe’nin yamaç paraşütü yaparken geçirdiği felç sonucu hikayesine odaklanıyoruz.

Hikaye;  banliyö delikanlısı, hapishaneden çıkan Driss sosyal yardım almak için Philippe ile görüşmesiyle boyut değiştiriyor. Bu zaman diliminden sonra iki zıt adamın sıradışı dostluğuna tanıklık ediyoruz.  Bu dostlukta bir çok şey var, Driss rolünü oynayan Omar Sy espirileriyle, Amerikan vari hareketleriyle dikkat çekiyor, Philippe’nin hayatı Driss’i tanıdıktan sonra değişiyor. Her şeyleri zıt olan iki adamın tek ortak noktası arkadaşlık bağları, birbirine güvenmeleri ve sadık olmaları… Bu arkadaşlıkta evine dönmek zorunda olmasından dolayı Philippe'in yaşadığı hayal kırıklığı kameraya yansıyor.

 İki zıt adamın sıradışı dostluğunu anlatan “ Can Dostum” hem güldürüyor, hem de filmin içinde bulunduğu dramı yaşatmayı başarıyor. 2 saat boyunca film seyirciyi sıkmıyor, özellikle Omay Sy espirileriyle filmin kahramanı olduğunu kanıtlıyor. Bunun yanında Omay Sy bu filmdeki performansıyla en iyi oyuncu ödülü sahibini alıyor. Can Dostum’un Fransa’da çekilmiş en yüksek hasılata sahip olan  filmlerden biri olduğunun da  altını çizmek gerekir. Filmde eksiklik olarak göze çarpan Paris sokaklarında dolaşamıyor oluşumuz oluyor.  Eyfel kulesini görememek “ Gerçekten bu bir Fransız filmi mi “ dedirtiyor. Filmin finali bir arkadaşın bir arkadaşa yaptığı kıyak olarak bitiyor.

Sonuç olarak: filmin yönetmenleri Olivier Nakache ve Eric Toledano’nun bize sunduğu “ Can Dostum “ gerçekliğe dayanan bir hikayeyi hem güldürerek, hem de içine dram ekleyerek anlatıyor, bunun yanında  müzikler ve oyunculuklar filme damgasını vuruyor!

Vizyon Tarihi: 11 Mayıs 2012
Yapımı : 2011 – Fransa
Tür : Biyografi ,  Dram ,  Komedi
Süre: 112 Dak.
Yönetmen : Olivier Nakache,  Eric Toledano
Oyuncular : Omar Sy ,  François Cluzet ,  Anne Le Ny ,  Alba Gaïa Kraghede Bellugi ,  Audrey Fleurot
Senaryo : Eric Toledano ,  Olivier Nakache

Hasılat:  426.588.510

Cem Kurtuluş, 2015

0 yorum: