// body elementide aşağıdaki şekilde düzenlenmelidir. ...
// etiketinden önce aşağıdaki kodu ekleyebilirsiniz. // body elementide aşağıdaki şekilde düzenlenmelidir. ...

Etiketler

Tarih

Kategoriler

27 Mart 2015

Nick Cave'in Dünyasına Yolculuk : 20.000 Days On Earth (2014)
















Müzik tarihinde bazı isimler vardır tek başına bir grupturlar ve sadece müzikle değil yazarlık yeteneğiyle de ortaya çıkarlar. O kişiler için bazen sözler kilitlenir, o kişinin yaptıklarını konuşur durursunuz, bu bir süre devam eder ve sonra sözler anlamını yitirir. Çünkü bu kişiler hakkında söyleyeceğiniz sözler önemsiz, o kişinin söyleyeceği sözler önemli olur. Bu sözlerle bahsettiğim kişi “ Nick Cave “.  Kısa tabiriyle akıl hastası gibi sözler yazan bir adam Nick Cave. Bu hasta dolu sözler yaşamında yer ediniyor. Eroin, kokain, alkol ne varsa içti, sancılı dönemlerden geçti, bu sancılı dönemleri bir süre sonra geride bıraktı

“ 20.000 Days on Earth “ Nick Cave’in hayatından kesitler sunan hem konser kayıtlarını hem de Nick Cave’i bize tanıtan bir belgesel (film).  Bu belgesel vari filmde  Nick Cave’in dünyasına ayrıntıyla iniliyor. Nick Cave, filminde isminden anlaşılacağı üzere filmin başında  "20. yüzyılın sonunda insan olmayı bıraktım" diyerek mevzuya giriyor.  20.000 gününü geçirmekte olan akıl hastası bir adamı kendi geleceğine sinemasal bakışıyla anlatıyor “ 20.000 Days on Earth “  Cave kendini bir canavar olarak nitelendiriliyor. 

Bir terapiste konuk oluyor, bu terapist  ile  çocukluğuna kadar iniliyor Nick Cave’in. O ara babasıyla hatırladıklarını sıralıyor, sonrasında konserlerle ilgili anılarını edebi bir kalemde anlatıyor. Nick Cave kendini anlatırken görüyoruz ki bu adam hiç aylaklık etmemiş, etse bile hep üretmiş dedirtiyor. Dinle ilgilendiği dönemlerde uyuşturucu kullandığını anlatıyor bu bölümde. Filmin en can alıcı noktası Cave arabayı sürerken yapılan sohbetler. Bir an olsun sıkmadı bu bölümler, daha da keyif aldım izlerken.  Hayata dair filmde (belgeselde) pek çok eleştiri getiriyor Cave. Ne kadar dolu ve realist bir adam olduğunun kanıtı, çoğu sözü bir aforizma niteliğinde.  Film  “ Push the sky away “ albümünden izler taşıyor, ki belgeselin çekildiği günler  albüm kayıtlarının olduğu zamanlara geliyor.

 Filmin ikinci yarısında daha çok konser kayıtlarını izliyoruz. Nick Cave’in kendisini nasıl kaybettiğini, seyirciyle nasıl diyalog halinde olduğunu görüyoruz.  Müzik hakkında ince tespit yapıyor Nick Cave. Bunun en açıklayıcı cümlesi " " Performans Ve Şarkı benim için  canavarı yüzeye çıkarmanın bir yolu."  demesi oluyor.

Aynı zamanda  Kylie Minogue, Warren Ellis, Ray Winstone gibi isimlerle neler yaşadığına tanıklık ediyoruz. Bu yolculukta Nick Cave, Brighton manzarasını da  bize anlatıyor. Brighton hakkında hissettiklerinin başka olduğunu anlıyoruz.  Sonuç olarak “ 20.000 days On Earth “ belgesel tadında, Nick Cave’in hayatına dair keyifli bir yapım. Nick Cave ile tanışmayanların içinse bir fırsat olarak değerlendirilebilir.

Film Adı: 20.000 Days On Earth
Oyuncular: Nick Cave, Susie Bick, Warren Ellis, Ray Winstone, Kylie Minogue
Yapımcı: Dan Bowen
Görüntü Yönetmeni: Eric Alexander Wilson
Senarist: Nick Cave, Iain Forsyth, Jane Pollard

İzlerken Altını Çizdiklerim:

“ Ne kadar yazarsam dünya o kadar  ayrıntılı ve ince işlenmiş  hale geliyor. “

“ Mekanlar sizi seçer.  İsteseniz de, istemeseniz de sizi ele geçirirler. “



" Performans Ve Şarkı benim için  canavarı yüzeye çıkarmanın bir yolu."

Cem Kurtuluş,2015

0 yorum: