// body elementide aşağıdaki şekilde düzenlenmelidir. ...
// etiketinden önce aşağıdaki kodu ekleyebilirsiniz. // body elementide aşağıdaki şekilde düzenlenmelidir. ...

Etiketler

Tarih

Kategoriler

04 Ocak 2016

Ben Kendi İsmimi Yaratmak İsteyen Biriyim : Creed (2015)


















Geriye dönüş filmleri hakkında her zaman bir şüphe vardır. Bu filmler eski tarihte iz bırakmış filmler olunca bu şüphe bir kez daha artıyor. Elinizdeki film her ne kadar bir geriye dönüş filmi olmasa da, bir dönem ödüllere doymamış olan “ Rocky “ serisinin efsanesi olan Sylvester Stallone  çıkınca bir geriye dönüş mevzusu söz konusu oluyor. Rocky serisine 2006 gibi dönüş yapan Sylvester Stallone bu kez yönetmen koltuğunda değil, oyuncu olarak karşımızda. Ryan Coogler’ın yönettiği  “ Creed “  Rocky filmlerinde dünya şampiyonu olan efsane Apollo Creed’in  evlilik dışı bir ilişkiden  çocuğu olan   Adonis Johnson’u  konu alıyor.

“ Adonis Johnson”  ( Michael Bakari )  efsane boksör  Apollo Creed'in  izinden giderek boksör hayalleri kuran, bu yolda emin adımlarla ilerleyen bir genci canlandırıyor. Filmin başlarından itibaren bir yetimhanede bir kavga patlıyor, daha filmin başından itibaren bu çocuk ileride seyirciye iyi bir boksör olacağının sinyalini veriyor.  Adonis, hayatta kalmanın sadece dövüşerek olduğuna inanıyor, çünkü ezilmeyi hisseden biri olduğunu gösteriyor.  Sokaklarda kavgayı öğrenen bir gence tanıklık ediyoruz bu süreçte, daha sonraları bu genç büyükbabasıyla aynı ringte ölesiye çarpışmış olan Rocky ile tanışıyor. Rocky’i görür görmez içimiz cız ediyor, “ adam amma yaşlanmış be “ diyerek Sylvester Stallone ‘yi görünce hafiften hüzünleniyoruz. 

Sylvester Stallone filmde Adonis’in akıl hocalığını yapan bir görevde oluyor. Bu işlerin piri olan Rocky, Adonis’e metodları aktarıyor, aralarında dostluk bağı oluşuyor. Bu dostluk bağında Adonis’in taşındığı yerde Adonis bir kızla beraber oluyor,ama filmde bu fazlasıyla aktarılmış durumda değil.  Adonis Johnson çalışmalarına ağırlık veriyor,gece gündüz çalışıyor.  Adonis Johnson’u canlandıran  Michael Bakari “ Bu vücudu bir yılda yaptım “ diyor.  Adonis çalışmalarına devam ederken, Rocky’nin kanser haberini öğreniyoruz, Rocky bunu saklayacak olsa da ikisi için zorlu bir dönem başlıyor. Bir yanda kendi ismini kazanmaya çalışan Adonis Johnson, diğer yanda eşini kanserde kaybetmiş umutsuz olan bir Rocky…

“ Rocky “ filmlerinin felsefesi gereği ikisi de hayatta kalmak için dövüşmeleri gerektiğine birbirlerini ikna ediyor, bu da filmin en can alıcı yerleri arasında oluyor.  Senaryo gereği filmde Adonis Johnson’un en önemli hamlesi Apollo Creed ismi üzerinden prim yapmayarak kendi ismini yaratma isteği. Bu gencin o hırsını gördükçe seyircide büyülenme aşamasına geçiyor. Filmin finali öldüresiye bir boks mücadelesini gösteriyor bizlere.  Ne kadar tanınmayan bir gencin, ne olursa olsun “ Burdaki seyirci beni tanımıyor ama ben kim olduğumu onlara göstermeliyim “ mesajı veriyor. Ayrıca   “ Rocky “ serisinin efsanelerinden Sylvester Stallone bize şunu söylüyor ; Boks, muhtemelen çoğu spor gibi, yüzde 80 oranında kafanızda” ama her şey Stallone’nin dediğinden ayrı olarak filmde bize aktarılan  Hayatta ölüm-kalım  meselesi gibi…


Sonuç olarak; “  Creed” efsanevi boksör Apollo Creed’in evlilik dışı bir ilişkiden çocuğu olan  Adonis Johnson’un kendi ismini yaratma isteğini başarılı bir şekilde aktarıyor sinemaya. Bunu aktarırken yönetmenlik koltuğunda oturan Coogler, Adonis Johnson'un profilini iyi bir şekilde işliyor.  Michael Bakari'de oyunculuk olarak altta kalmıyor. Bunun dışında film adına   Nacizane bir görüş olarak; bu filmden “ Rocky “ serilerini hesaba katarak    izlerseniz sıkılmanız yüksek ihtimal, ama bu düşüncenin dışına çıkarsanız kendi ismini yaratmak için sıkı bir hayat kavgasında olan bir gencin hayatına tanıklık edeceksiniz!

Cem Kurtuluş, Ocak 2016

0 yorum: