// body elementide aşağıdaki şekilde düzenlenmelidir. ...
// etiketinden önce aşağıdaki kodu ekleyebilirsiniz. // body elementide aşağıdaki şekilde düzenlenmelidir. ...

Etiketler

Tarih

Kategoriler

02 Kasım 2010

90'ların Ruhu: Grup Vitamin - Yandık Desene (1992)

















90'lar;  popun ortalığı kasıp kavurduğu dönemlerdi. Bir o kadar amatör rock, heavy metal/ thrash metal ve punk grupları vardı. Her şeyin hakkını verildiği imkansızlıkları hüküm sürdüğü bir dönemdi ama yine de bu imkansızlıklardan çok önemli işler çıktı. O döneme damgasını vuran sözleriyle dönemi eleştiren  gruplardan biri ise  Grup Vitamin. O dönem çoğu kişi Kraltv, Ekotv gibi kanallardan klipler izledi. Dönem itibariyle  Ayna grubunun klipleri ekranlarda  çok dönerdi. Şimdi bunlara gülüyoruz, asıl gülünç olanları Grup Vitamin şarkı sözlerinde eleştiriyor.

 90’lar döneminin en güzel yanı herkesin kasetçalarlarıyla  müziğini kasetten dinlediği, mahalle maçlarında oynadığı zamanlardı. .Mahalle maçları, zaten hep futbol maçları olurdu. Mahallede oyunlar oynardık ,ama zamanın nasıl geçtiğini fark edemiyorduk. Öyle ya da böyle  zaman geçiyordu.  Mahalle maçları yaptığımız dönemde pantolonlarımıza yapılan yamaları kim unutabildi ki(!)? 

 Öyle bir dönemde Grup Vitamin’in  “ Yandık Desene “albümü çıktı. Grup Vitamin o dönem pop yapmasının yanında döneme dair ağır eleştiriler yapıyordu, o albüm " Yandık Desene" albümünde toplanıyor. 90'lar Pop'unun en karakteristik özelliği kendine özgü bir ruha sahip olmasıydı. Duygusal şarkılar rağbette olduğu gibi, dönem içine gönderme yapan şarkılar da vardı. Albüme geçelim şimdi.

 “ İsmail’’ daha o dönem ağızlara sakız olan,  dinlerken insanı güldüren, sıkmayan bir parçaydı. “ sen kocaman bir çılgınsın iso!’’ nidalarıyla İso'nun peşinde durup dönüyorduk dinledikçe. İsmail burada 90 dönemindeki çılgın nesli temsil ediyor, bunun yanında  döneminde  program olarak kendisinden söz ettiren Tutti Frutti'ye göndermeler de yerinde. Şarkı aynı zamanda  Dr. Alban'ın "It's My Life" şarkısının Grup Vitamin uyarlamasıdır.

 " Dozer Abuzer."  ile Grup Vitamin  döneme dair   eleştiriler yapıyor, ayar veriyor.   Magandalık yapanlara sözlerinde  değiniyorlar, o dönemde yapılanlardan bahsediyorlar. O dönem arabesk dinlemekten utanan gençliğe sözlerinde ayar veriyor  Grup Vitamin.  ‘’ suç mu arabesk dinlemek?  ayıptır kıro demek  okuma yazma bilmemek... bir lisan, bir insan, iki lisan.. sakla samanı (...) yorganına göre şeeet.’’ 

 " Helal Olsun"  900’lü hatlarda kol gibi giren faturalara, yarışmacı programlarına bağlanan seyirciye ve giren faturalara ayar veriyor Grup Vitamin burda.   “Güzel uyutuyorsunuz milleti, faturalar kol gibi.”  

“ Balta’’   ' “ Şu akar iz bırakır Turist aids bırakır “  sözleriyle isabetli şarkılardan. Yabancı turistlerle cinsel ilişkiye girip aids'in üzerine yapışacağından dem vuruyor. Çoğu şarkısında Grup Vitamin kimsenin eleştiremediğini eleştiriyor, cesaretiyle öne çıkıyor.

  İsmail kadar bilinmese de " Rambo " da İsmail gibi zirveye oynar.  Türkiye'de gördüğümüz tipleri Grup Vitamin " Rambo " şarkısıyla fazlasıyla anlatıyor. Şarkı içinde seslendirmelerse efsane niteliği taşıyor. Özet olarak; Türkiye'de " Yandık Desene"  90’lı yıllar dönemine en ayar veren albümlerden biri.  Magandalık mevzularından tutun 900’lü hatlara bağlanan enayilere kadar uzanıp ayar veriyor. Son  söz olarak ;  Çılgın iso peşindeyim bırakmam! Bu vesileyle aramızda olmayan Gökhan Semiz’i saygıyla anıyorum!


Cem Kurtuluş, 2010

0 yorum: