// body elementide aşağıdaki şekilde düzenlenmelidir. ...
// etiketinden önce aşağıdaki kodu ekleyebilirsiniz. // body elementide aşağıdaki şekilde düzenlenmelidir. ...

Etiketler

Tarih

Kategoriler

26 Ağustos 2012

Mücadelenin Sol Açığı: Metin Kurt


















Memleketin değerleri birer birer elimizden kayıp gidiyor.  Elimizden kayıp gidenlerden biri de 70’li yıllara Galatasaray formasıyla damgasını vurmuş, sadece futbol alanında değil siyasi anlamda da izini bırakmış isimlerden biri Metin Kurt. Şimdi ceza sahasında yapayalnızız. Değerler unutuldukça acılar daha da artar. Endüstriyel futbola her alanda savaş açmış biriydi Metin Ağabey  . Sendikayı kurdu, orayı diriltmek istedi.  İnandığı yolda yürüdü sadece. Yalnız, yitik bir savaşçıydı Metin Kurt.  Duruşu vardı. Metin Ağabeyin dediği gibi  "Halka en yakın yer neresi? Çizgi. Ben de çizgide beklerdim. Kapalının önünde oynamamak için bir devre sağ açık,’’

 İzleyemedik, o şerefe erişemedik , ama onunla tanışmak onunla bir şeyler paylaşmak şahsım adına inanılmaz duyguydu. O içki masasında onunla konuşabilmek, siyaset konusunda ben ahkam kesmezdim fazla bilgim olmadığı için. Hep onu dinlerdim, o anlatırdı ben dinlerdim.  Metin Kurt’un oturduğu masada daima Metin Kurt’un sözü geçerdi. Futbolun endüstriyelleşmesi üzerine çok iyi tespitler yapardı Metin Ağabey.  Futbol arsada güzel, borsada değil sözü akıllarımıza kazınmıştı. Televizyon olsaydı da izleseydik, ya da erken yetişebilseydik o döneme keşke demekten kendini alamıyor insan..

Gülümseyişleri adeta bir mücadele ruhuydu. Belki 5 kişi belki 10 kişi yola çıkardı kendisi. Onun için önemli olan mücadeleydi. Yaptıkları bitmezdi, boş durmazdı. Hayatta daima bir koşturmaca içindeydi. Ne kadar bir şey yaparsan o kadar hatırlanırsın sözü Metin Kurt için geçerliydi. Zengin patronların, ağzı laflarla dolu siyasetçilerin izinde değildi o, kendi fikrini topluma duyurma çabasındaydı. Yalnızdı, Cesurdu, savaşçıydı, Özgürdü ve yapacakları bitmeyecek bir insandı Metin Kurt..

Hiç destek görmedi. Hep yalnız başına bir köşeye atıldı, o’nu unutanlar oldu. Hatta bir gazete manşetinden onu hatırlayanlar oldu. Biz onu Kesmeşeker grubunun şarkısıyla tanımıştık, ama o güzel insanı bu kadar sürede benim için değerli yapan onun dik duruşuydu. Bu duruşa sahip olanlar her zaman farklı bir köşede kalmıştır.Lefter gibi, Metin Oktay gibi nice ismini unuttuğumuz efsanevi futbolcular gibi..

Onuruyla savaştı hayatta, Onur’uyla yaşadı, Düzene her zaman karşı çıktı, dönen pisliklerden şikayetçiydi ve buna karşı tepkisini en ağır şekilde vermişti.  Salon solcuları gibi değildi, Emeğin yanında yüreği büyük olan bir insandı. İçki masasında bir şeylerden bahsederken o, onu dinlemiyorsanız büyük bir şey kaybetmişsinizdir. 1 Mayıs 2012 günü Metin Ağabey’e söz verdiğim için 1 Mayıs’a Sendika ile katılmıştım. Benim için gurur vericiydi. Az kişiydik.  Ama çokluk veya azlık önemli değildi.

 Metin Ağabeyin o günkü gülüşleri beni sevindirmişti, " bu kadar olmamız bile çok önemli"  demişti. Yüzü öyle gülüyordu ki mutlu olmamanız imkansızdı.  1 Mayıs dönüşü piraye kafeye oturmuş bir şeyler konuşmuştuk, sonrasında fotoğraflar. Ne demiştim ; Metin Kurt’un olduğu yerde sadece onun sözü geçerlidir. Bir gece çok geç saate kadar içmiştik, ertesi gün işim vardı ama Metin Ağabeyin sohbetine doyum olmuyordu. Bana o gün " Gel bize " demişti. İşte öyle güzel insandı ki. Samimiyeti, yalnızlığı, mücadelesi umudundan eksik olan bir adama bile umut veriyordu.

Hayatta boyun eğenler unutulur, ama bir iz bırakmış boyun eğmemiş, düzene karşı savaşmış insanlar her zaman hatırlanır, hatırlanmalıdır da.. Futbol’un pisliklerle dolu olduğunu her defasında tekrarlamıştı Metin Ağabey. Futbolun borsada değil, arsadaki önemine değiniyordu. Futbolun pis olmasını para göz yöneticilere bağlardı, bu tespitinde çok da haklıydı. Çünkü o amatör ruhlu bir emekçiydi.  Kendi dönemindeki futbolcuları anlatırdı sık sık, ne kadar dişe diş mücadele ettiklerini, ama o futbolculardan artık kalmadığını da söylemekten çekinmezdi. O hiçbir zaman bir şeyleri söylemekten çekinmezdi. Döneminin politika gazetesinde yazarlık yapmıştı .

 Politika gazetesinde önemli yazıları çıkmıştı. Taksim kütüphanesinde Metin ağabey'in " Çizgideki Gladyatör" kitabının çıkması için gönüllü olarak yardımda bulundum,önemli belgelere ulaştık.  Bu önemli belgelere Metin Ağabeyle şahit oldum. Söz vermiştim Metin Ağabeye , bugün anlıyorum ki o sözü verdiğim için Metin Ağabeye mutluyum ve gururluyum.

Kesmeşeker şarkısında da dediği gibi " Kula kulluk etmezdi çok yanlış biriydi "  Yanlışlığı neden miydi Metin Kurt’un? Düzene boyun eğmediği için, paranın önünde değil emeğin önünde eğildiği için. Protokol tribünün önünde oynamazdı Metin Kurt , bunun önemli bir yanı vardı onun için. Kimilerinin önemsiz olarak gördüğü bir detaydı. Metin Ağabey derdi ki "  Trilyonların döndüğü bir spor pastası var. Kimler kazanıyor kimler kaybediyor bu sorgulanmalı.’’

Sorgulanacak şeyler o kadar fazlaydı ki Metin Ağabey taraftarlar figüran yöneticiler kahraman duruma gelmişti. 
Şimdi Metin ağabeyle birlikte çizgi dışında kaldık, çizgi dışına itildik. O giderken bizlere bir şeyler bıraktı, taşıyacağımız bir değer..  Fenerbahçelisi de sevdi onu, Galatasaraylısı da çünkü o  yaptıklarıyla sevdirdi kendisini. Duruşuyla sevdirdi. Karaktersizlik değil, karakter kazandırdı ve düzene isyan edişi de para göz yöneticilerinin karaktersizliklerini anlatıyordu kendisi. Futbolun metalaştığını savundu, bazı kişiler Metin Kurt’a inanmadı, ama o inatçıydı, direnmeye devam etti ve isyan etti!

Metin Kurt, Türkiye’de mücadelenin sol açığıydı. Çizgi Metin diye hafızalara kazınmıştı Metin Ağabey. Benim için babacan bir insandı. Metin Ağabeyi sevenleri yalnız bırakmadı.  Hayatı boyunca yalnız bırakılmıştı. Mücadelesini yalnız sürdürse de pes etmemesi insanlara ders olmuştu.

Metin Ağabey artık aramızda yok, futbolcular taşın altına koyun elinizi, sömürü düzenine karşı çıkmak bedel ödemek miydi yoksa ? Metin Ağabeyle çoğu konuda anlaşırdık.. Kendisi Elvis Presley hayranıydı, şarkılarını döneminde ezbere bilirmiş, öyle derdi. Çizgi Metin’e olan  "Vefa"   önemliydi.  Öldükten sonra hatırlanır bazı şeyler ve yitirilirler. Unutulmaya yüz tutmuş değerler öldükten sonra anlaşılırsa orada büyük bir sorun var demektir. Bu sporun her dalında geçerlidir. İşte Metin Ağabey’de böyle unutulmaya yüz tutmuştu ve Kesmeşeker’in yeni albümünde tekrar hatırlanmıştı ve Metin Kurt Yalnızlığı şarkısında dediği gibi; " Sen mi güzeldin yoksa hayat mı güzel’’    kuşkusuz sen daha güzeldin Metin Ağabey..

Senin öldüğün gün şarap şişemi senin için havaya kaldırdım.  Piraye günlerimizi, Kadıköy’ü, seninle Karga Bar’da konser izlediğimizi, seninle tanışmayı, 1 Mayısı, Futbol ve siyaset hakkındaki tespitlerini, devrimci ruhunu, anılarımızı, hiçbirini unutmayacağım Metin Ağabey!  

Çizgi Metin her zaman Çizgi'de bir Spartaküs  olarak kalacak! Çizgideki Spartaküs'e selam olsun...

Cem Kurtuluş, 2012

0 yorum: