// body elementide aşağıdaki şekilde düzenlenmelidir. ...
// etiketinden önce aşağıdaki kodu ekleyebilirsiniz. // body elementide aşağıdaki şekilde düzenlenmelidir. ...

Etiketler

Tarih

Kategoriler

10 Aralık 2014

“ Bu savaş! Bunu hissedebiliyor musun? “ FURY (2014)












Savaşların altın kuralı  “ yaşamak için öldürmelisin “ sözüdür. Sen öldürmezsen, o seni öldürür ve seni bok çukuruna yollar. Ne kadar vicdan mahkemesi yapsan da kendi içinde yaşatmak için öldürmek gerçeği hiçbir zaman değişmez savaşlarda. Savaşlarda bu işler böyle yürümüştür. Savaşların kazananı olmadığı gibi;  hayatta kalanı ve toprak altında gömülü olanları vardır. İşte bu savaşın gerçekliğidir. Mevzumuz Savaş, bu savaşsa İkinci Dünya savaşı. Cesetlerin toprak altına gömüldüğü, tankların insanları et parçalarına dönüştürdüğü bir savaş.

İkinci dünya savaşı hakkında bir sürü film çekildi, bir sürü kitap yazıldı ve halen kitaplar yazılmaya, filmler çekilmeye devam ediyor.  “ Fury “  David Ayer’in yönetmenliğini yaptığı, senaryosunu yazdığı Amerika’lılarla Nazilerin mücadelesini anlatan bir film.  “ Fury” Amerika’dan gelen tank birliğiyle olaya yaklaşıyor.  Filme “ Fury” verilmesinin nedeni Amerikan birliğinin kullandığı Tank.  Türkçe’ye öfke olarak çevrilen Fury filmde de öfke görevi görüyor.  Her şeyden geriye kalan bu Tank oluyor. “ Fury “  adında tankın içinde bulunan 5 Amerikan Askerinin ölümle iç içe olan yaşamları ele alınıyor, ama bunun öncesinde filmi başa sarmak gerekiyor.

 Film, 1945’li yılları anlatan klasik alt metin yazılarıyla açılıyor, Nazilerin savaş için her türlü unsuru kullandığından da dem vuruyor.  Brad Pitt’in  Don Wardaddy' Collier ' rolünde oynadığı “ Fury” filmin başlarından itibaren Almanların, Amerikalıların etrafını saran sözlerle ilerliyor.  Bu sözlerden sonra Norman Ellison’la tanışıyoruz. Norman Ellison acemi, merhamet dolu, hızlı yazı yazma eğitimi alan, orduya yeni katılmış biri. Orduya katılmasından itibaren her şeye şaşıran bir karakter olarak karşımıza çıkıyor. Sanki savaşta değilmiş, oyundaymış gibi bir izlenim yaratıyor.

 Norman Ellison’un merhametli olduğuna  çavuş Collier’in öldürme emri verdiği Nazi için öldüremediğinde tanıklık ediyoruz.  Merhamet duygularından arınamıyor Norman.   Çavuş Collier’in ekibi sayesinde bunu atlatıyor, bunlar olurken bazı arkadaşlarının ölümüne tanıklık ediyor. Bunlara tanıklık ederken daha ekiple yeni tanıştığında Tank’ın içine giren Norman’ın kusma sahnesi de diğer askerlere göre geride olduğunu seyirciye ispatlıyor.

 Film bize Norman Ellison gözünden aktarılıyor. Filmi savaş, yemek sahnesi, ve 5 Amerikan Askerinin ölümle iç içe yaşamaları olarak üç bölüme ayırmak mümkün.  Bu bölümlerde Norman’ın diğer askerlere göre iyimser olduğu bize aktarılıyor. Almanların, Amerikalılara saldırması sonucu her şey yerle bir oluyor, Norman Ellison değer verdiği kız arkadaşını kaybediyor.  Öldüren Nazilere karşı insan öldüremeyen Norman Ellison birden yaşamak için öldürmenin gerekliği savunup, filmin ilerleyen zamanlarında bir kahramana ve ölüm makinesine dönüşüyor.  Filmin finali klasik Amerikan filmlerine benzediğinin altını çizmek gerekir, 5 Amerikan askeri 300 askere karşı eldeki silahları az olsa da kahramanlık yapıyor. Bu sahnesiyle gerçekten uzak bir görüntü çiziyor .

Norman Ellison rolündeki Logan Lerman karakterinin tüm psikolojik unsurlarını etkileyici bir şekilde canlandırıyor. Etkileyici bir şekilde canlandırırken Brad Pitt’ten daha iyi oyunculuk sergilediğiyle ilgili anket yapsak Logan Lerman’ın öne çıkması kimseyi şaşırtmaz. Sonuç olarak David Ayer’in “ Fury “ filmi her ne kadar içinde abartıları barındırsa da Amerikan Sinemasının başarılı savaş filmi örneklerinden. Band Of Brothers veya Er Ryan’ı kurtarmak gibi kıyaslanacak örneklerden değil, ama diyalogları ve aksiyon dolu bir yapım.

Yönetmen: David Ayer
Senaryo: David Ayer
Oyuncular: Brad Pitt, Logan Lerman, Shia Labeouf
Müzik: Steven Price
Görüntü Yönetmeni: Roman Vasyanov
Kurgu: Jay Cassid, Dody Dorn
Süre: 134 Dakika

Ülke: ABD

CEM KURTULUŞ, 2014

0 yorum: