// body elementide aşağıdaki şekilde düzenlenmelidir. ...
// etiketinden önce aşağıdaki kodu ekleyebilirsiniz. // body elementide aşağıdaki şekilde düzenlenmelidir. ...

Etiketler

Tarih

Kategoriler

23 Şubat 2015

Zaman Hepimize Yetişir: Predestination (2014)

 















" Bir insan kendisinin hem sevgilisi, hem annesi, hem babası olabilir mi “  

“ Predestination “  ‘ zaman hepimize yetişir ‘ parolasıyla yola çıkan, bu yolda kafamızı allak bullak eden, “ bir insan kendisinin hem sevgilisi,hem annesi,hem babası “ olabilir mi sorusunu seyirciyi yönlendiren paradoks teması üzerine kurulu bilim kurgu filmi. Filmin konusu “ All You Zombies “ hikayesinden geliyor. Robert Heinlein'in yazdığı hikayeden sinemaya uyarlanıyor. Filmde hikayesi bahsedilen Dede Paradoksu. 

Dede paradoksunu  bilmeyenler için kısa bir  tanımlama yapacak olursak; bu paradoksta asıl mevzu zamanda yolculuk mümkünse; geçmişe babam doğmadığı zamana gidip dedemi öldürebilirim sorusudur. Paradoksun asıl özeti zamanda yolculuktur, bir kişinin aynı anda bütün hepsi olabilir mi sorusunu kendine sorma hastalığı.  Filmi izleyene kadar ben de bu paradokstan haberdar değildim, bunu da belirteyim. Paradoksu bilip filmi izlemeniz sıkıcı gelebilir, ama eğer bilmeden izliyorsanız sizin için daha heyecan verici olacaktır. 

Film,   zamansal ajanımızın Fiyasko Bombacısı olarak bilinen ünlü bir teröristi aramasıyla başlıyor. Bu hikayede Fiyasko bombacısı binalara bombalar kurup insanların ölümüne sebep oluyor. Fiyasko Bombacısının yaptıkları eylemler film bize çok ayrıntılı şekilde olmasa da bir şekilde anlatıyor.

Film asıl hikayesine Fiyasko Bombacısından sonra odaklanıyor. Bu hikaye ajanımızın 1970 yılına geri dönüp New York’ta barmen olarak çalışmasıyla başlıyor, barda bir adamın kendi hikayesini anlatmasıyla devam ediyor. Köşe yazarı olan bu adamın hayatına barda anlattıklarından tanıklık ediyoruz. 

Filmde çok fazla ayrıntı var. İzlerken beyin bulanıklığı geçirmeniz kaçınılmaz oluyor.  Kabataslak anlatmak gerekirse; filmin yıldızı olan, rumuzu Evlenmemiş Anne olan yazarımızın kadınlıktan, erkekliğe geçişi anlatılıyor, bu geçişte birçok sorunla boğuşuyor kahramanımız. Aşık oluyor, çocuğu oluyor, çocuğu sonra kayboluyor ,cinsiyet değiştiriyor ve bir çok olay başından geçiyor. 

Bu süreçte yazarımız hikayesini ajana anlatırken karşılığında bir şişe likör kazanıyor, ve sonra film şu soruya odaklanıyor. “ Peki ya hayatını mahveden adamı ayağına getirebilseydim” sorusuyla film bambaşka boyut değiştiriyor, Ethan Hawke öne çıkıyor.   Gerçekte hikayenin her yolunun aynı yere çıktığını daha sonraları anlıyoruz.  Bu sorudan sonra zaman yolculuğuna çıkıyoruz, zamansal ajanımız filmin kahramanı Jane’i geçmişe götürüyor, bu geçmişte bizi “ Back To Future “ kafasıyla dolandırıyor.  Hem erkek,hem kadın,hem anne, hem baba rolünün hepsini Sarah Snook oynuyor, Ethan Hawke bu açıdan Sarah Snook'un gerisinde kalıyor. İyi bir ikili oluyorlar ama Sarah Snook'un filmin yıldızı olduğunu söylemekte yarar var.  Filmimiz bilim kurgu temasını içinde barındırsa da Jane'in barda kendi hikayesini anlattığı sıralarda seyirciye drama sunuyor.

" Predestination " 1.5 saatlik zaman diliminde kadın ve erkek eşitliğinden dem vurmayı unutmuyor. Kahramanımız Jane üzerinden anlatıyor bu eşitliği, bu eşitlikleri kadınken hamile kaldığında uğradığı haksızlıkta anlamamız kolaylaşıyor. Sadece bunlarla sınırlı değil. Genç bir kızken zekası ve kavgacılığı yüzünden karakterimiz eleştirilir, bu da kendisinin değişimine sebep olur.

Filmi her şeyden kayıtsız bir şekilde, sakin kafayla izlediğinizde beyninizin yanması kaçınılmaz bir son olabilir. Çünkü “ Predestination” alt metinleriyle, rahatsız edici, beyninizi yakacak türden bir bir film. Spierig Kardeşler’in bir önceki filmlerindeki olduğu gibi yine Ethan Hawke ile çalışması  film adına klas hareket.  Richard Linklater’in vazgeçilmezlerinden biri olan Ethan Hawke filmde her ne kadar muhteşem oyunculuk çıkarsa da,  filmin asıl kahramanı Sarah Snook oluyor.

 Sonuç olarak;  Zamanda yolculuk filmlerini sevenler için, paradoksun içine dalmak isteyenlere “ Predestination”  beyin bulanıklığı hediye ediyor, bunu hediye ederken biraz da beyninizin yanmanızı istiyor.

Yıl: 2014 – Avustralya
Tür: Bilim Kurgu ,  Aksiyon ,  Gerilim
Yönetmen: Michael Spierig,  Peter Spierig
Oyuncular: Ethan Hawke ,  Sarah Snook ,  Noah Taylor ,  Freya Stafford ,  Christopher Kirby
Senaryo: Michael Spierig ,  Peter Spierig
Süre: 97 dakika.
Imdb Puanı: 7.5 

Cem Kurtuluş, Şubat 2015

1 yorum:

Gerçekten de beynim yandı. -_-