80’lerde memlekette sıkı yönetimin olmasıyla yasaklar gelmiş,diğer yanda da rock’n roll için ortaya çıkanlar vardı. Grup DEVIL’in ortaya çıkış sürecinde Taşdöğen kardeşler olarak nam salan oyuncu olan Selahattin Taşdöğen dönemin kaynaklarına göre gruba bir takım yardımlar yapıyordu. 80’lerde sahne şovlarıyla kendinden söz ettiren bir Grup Devil gerçeği vardı, bunda da bahsedildiği üzere o dönemin oyuncularından Sebahattin Taşdöğen’in gruba katkısı vardı. Gazete manşetlerinde “ Bu da Bizim Kiss” yazıyordu Devil için. Yıl 1987 olduğunda kaydettikleri şarkıları Armoni Plak aracılığıyla kasete dökmeyi başardılar.
Kendi
isimlerini taşıyan albümleri her yönüyle dönemin en iyi albümleri
arasındaydı. 80’lerde dünyada NWOBHM etkisi
hakim olmasından ötürü dönemin gençleri de bu akımdan etkilendi, bu da
müziklerine yansıdı. Kimileri tarafından grup Whisky ‘nin gölgesinde kalmış
yorumları da yapılmıştır.
Albüm, açılışını; kasvetli notaların hakim sürdüğü, ağır ağır ilerleyen atmosferde “Kabus“ şarkısıyla yapıyor. Klavyenin baskın olduğu geçmişin izini süren bir hissiyatı vermesini biliyor. Ağır ağır atmosfer yerini gitarların etkili olduğu, vokallerin de heavy metalin doruklarına çıktığı anlayışla karşılıyor. Gitarlarda Ercan Birol’un yarattığı rifflerin döneminde ne kadar rock’n roll dolu olduğunu kanıtlıyor. Klavyenin de ne kadar önemli olduğunu Nejat Tekdal bize hatırlatıyor.
Rock’n roll ritimlerinin eğlenceye dönüştüğü “Delisin Sen Deli’’ lirikleriyle rock’n roll gençliğinin hikayesinin özeti. “Neden dedi ortalıkta hippi gibi dolaşıyorsun” nakaratıyla da nokta atış yapıyor! “Rüya” klavyenin büyüleyici notalarıyla, hızlı ve bir o kadar ritmiyle durdurak bilmeyen melodilerle devam ediyor. Gasko lakaplı Gazanfer Vatansever’e sözlere ait olan “ Atom Devri Kızları’’ o dönemki kızlara ithafen yazılan bir şarkı. Bu şarkının kayıtları için Yugoslavya’ya gidiliyor. Bir kez daha Ercan Birol’un ne kadar önemli gitarist olduğunun kanıtı bu şarkıda kendini belli ediyor.
Albümün hüzünlü şarkılarından “Güzelim” sıkı bir ballad. Klavyedeki melodilerin o duygusallıkta dokundurucu niteliği var. ”Şaban " o dönemin hafızalara kazınan parçalarından biri olarak karşımıza çıkıyor, klavye'nin rolü büyük. 80 döneminde Avrupa'ya gidip zengin olacağını düşünen gençliğe sesleniyor bu şarkıyla Devil.
Dünyada 80’lerde Heavy metal, Nwobhm etkileri sürerken, Türkiye’de 1980 darbesinin etkileri sürüyor, biy yandan da arabesk müzik hakimdi, ama bir de bir yanda konserlerde delice eğlenen, heavy metal’in doruklarında müzik yapanlar vardı. Küpe takmanın, uzun saç uzatmanın , rock müzik dinlemenin ağır ceza olduğu zamanlara selam ediyor “Devil” bu albümüyle.
Sabahattin Taşdöğen – Vokal
Nizamettin Taşdöğen – Bass Gitar
Davul – Gasko (Gazanfer Vatansever)
Klavye – Nejat Tekdal
Tuncer Taşdöğen – Back Vokal
Ercan Birol – Lead Gitar
Cem Kurtuluş,2011
0 yorum:
Yorum Gönder