// body elementide aşağıdaki şekilde düzenlenmelidir. ...
// etiketinden önce aşağıdaki kodu ekleyebilirsiniz. // body elementide aşağıdaki şekilde düzenlenmelidir. ...

Etiketler

Tarih

Kategoriler

06 Temmuz 2012

Kreator - Phantom Antichrist (2012)












Teknoloji öyle illet bir şey ki son dönemde metal müziğin içine oldukça karışır oldu. Son dönemi 2000’li yılları baz alarak söylersem bunun en büyük etkisi Kreator’a olmuştur, ki daha sonrasında   Kreator müziğin teknolojiye karıştırdıktan sonra  bunun yakasından kurtulamayan ya da kurtulmasını istemeyen  gruplardan.   Thrash metal grupları son çıkardıkları albümlerde melodikliği daha çok ön plana çıkarır oldular. Destruction, Kreator bunlardan ikisi sayılır.  Artillery’de bunu yapmıştı, fakat bunu 2009 yılında When Death Comes albümüyle müziğine başarılı şekilde uygulamıştı. 30 senedir klas işler yapmış bir gruptan aynı kalitede işler beklemek haksızlık ama müziğine entegre edeceği sound da en azından sırıtmaması gerekir.  Melodiklik arka planda, agresiflik ön planda, kayıt olarak da farklı bir şey beklerdim. Ve şu teknolojinin bu kadar kayıtlara yansıması grupların “ piyasa müziği yapıyorlar’’ diyenlere hiçbir söz hakkı tanımıyor.  Kreator , Phantom Antichrist’te  çalışmasında müzik anlayışı olarak melodikliği ön planda tutan bir soundla karşımıza çıkıyor.

" Ne Kreator ,ne Thrash Metal bu hale gelmemeliydi “  yorumu yapanlar da var bu albüm hakkında, Kreator'un  Hordes of Chaos'u  ve Destruction’un son albümü bunun yanında sırıtmıyor. Thrash metal’in içine fazla virtüözlük girince her şey bok oluyor. Endorama sonrası gruba katılan Yli-Sirniö; Violent Revolution – Enemy Of God – Hordes Of Chaos albümden olan çalışmasını “ Phantom Antichrist “ ile devam ettiriyor.  Albüm “ Mans Metra “ ile açılıyor,  bunun devamını albüme ismini veren “ Phantom Antichrist “ şarkısının Anti-religion temasıyla devam ettiriyor.  Ventor’un davulda atak üstüne atakları, Petrozza’nın saldırgan vokaliyle birleşince kaosun adı koyuluyor. 2000’ler Kreator soundu göz önüne alındığında tempo yönünden dinlenebilesi yüksek parçalardan.  " Death  to the World "  doğaya tecavüz eden insanlığa sesleniş adı altında sözünü söylüyor. Albüme en yakışmayan parçalardan biri “  From Flood into Fire “  Endorama sonrası gruba katılan Yli Sirniö’nin katkısı bunda fazla.  Finli gitarist bu yönüyle melodik death metal gruplarını hatırlatıyor.

2000’li yıllarda sound değişimine giden gruplardan biri Kreator’du. Bunu müziklerine yedirenler vardı; ama “ Phantom Antichrist “ sözsel olarak iyi besteler yapılmasına rağmen müzikal açıdan Kreator ruhuna yakışmayan bir albüm, bunda Finli gitaristin katkısı büyük. Her ne kadar otoritelerden yeni sound konusunda tam not alsa da Kreator; eski okul metal kafalar için bu albümün pek de bir önemi olmayacak. Kreator’un melodikliğini sevenler bu albümü bir şekilde sevecektir!

Cem Kurtuluş,2012

0 yorum: