// body elementide aşağıdaki şekilde düzenlenmelidir. ...
// etiketinden önce aşağıdaki kodu ekleyebilirsiniz. // body elementide aşağıdaki şekilde düzenlenmelidir. ...

Etiketler

Tarih

Kategoriler

05 Mart 2013

Hasret Rüzgarları Erken Esti ! : Müslüm Gürses















Hiçbir zaman sıkı   bir arabesk dinleyicisi olmadım. Ama hep bir dem dinledim. Cengiz Kurtoğlu, Ümit Besen, Müslüm Gürses, Orhan Gencebay dinlemişliğim hep oldu. Hepsini Arabesk olarak kategorize edemesem de bu müziklerle herkesin dinlediği dönem vardır. Müslüm Gürses de bu döneme damgasını vuran isimdi, diğer bir deyişle   bir dönemin  tarihini yazan  adamdı. Gerek oynadığı filmlerle, gerek müziğiyle. Arabeskin babasıydı, deplasman otobüslerinde dillerden düşmezdi şarkıları, o’nun uğruna jilet çekenler oldu, intihar edenler oldu. 80’lerin çocukları onunla çok şey öğrendi,  acı çekti. Kimileri  konserlerinde jilet çekmesiyle ünlendi, kimisi de konfeksiyon makinelerinde radyoda dinlediği şarkılarla hüzünlendi.

Eski Yeşilçam filmlerinde de Müslüm Gürses’in filmlerine denk gelmişsinizdir. 1979’dan itibaren Müslüm Gürses 38 sinema filminde oynadı. Yoksulluktan bir kesit sunardı o filmlerle. Müslüm Gürses’in oynadığı filmlerde hep “ Acı” niteliği taşıyordu. Vefasızlıktan dem vururdu Gürses, olmazsa olmazı buydu. 1980 döneminin önemli bir parçasıydı . Sonrasında Kuşaktan kuşağa Müslüm Gürses de öğretilmiş oldu.  Konfeksiyonda makine başında, çanta diken bir işçi onu dinleyerek iç geçirmiştir, acı çekmiştir, sevdiğine isyan etmiştir. 80 dönemi için önemli olmasının özelliklerinden biri dönemin yoksulluk dönemine denk gelmesiydi

 İşsizlik had safhada, zamlar kapıda, sokağa çıkma yasağı,  benzinin olmadığı otobüslerin tıklım tıklım olduğu, halkın  nerede ucuz mal bulsa  oraya akın ettiği, uzun uzun ekmek kuyruklarının oluştuğu bir dönem…  Yokluk kavramı   böylece o seneler Türkiye’de isyanı , acıyı ve elbette hüzünü  getirdi.  Müslüm Gürses’te büyük bir kitleye sesleniyordu yazdığı sözlerle. Dinleyici kitlesi bir çok araştırmaya konu olmuştur. Konserlerde jilet çekenleri en meşhurudur. Ezilenlerin sesi oldu her daim. Dönem dönem eleştirildi, ama kulak asmadı bu eleştirilere. Neticede bir kuşağa çok şey öğretti.

 Kimilerine göre   alkolik, serserinin tekiydi.  Espirili, güler yüzlüydü. Yaptığı işin hakkını verdi.  Herkes biraz biraz Müslüm Babayla gözyaşı döktü. Kimileri “ Metalci” imajı zedelenmesin diye Baba’yı dinlemedi. Lakin Doğu müziğinin etkisi vardı onun müziğinde. İmajı zedelenmesin diye Baba’yı dinlemeyen enteller cenazede yer aldı. Büyük saygıyı hak ediyordu Müslüm baba, cenazesinde tabut neredeyse yere düşecekti.  Müslüm Baba hayranları o saygının fazlasını yerine getirdi cenazede. 

Ne dinlersen dinle. Caz, rock, pop, tekno, Müslüm Gürses ile bir noktan kesişmiştir.  “ Biz Babadan Böyle Gördük “ sözü hayranları için  ayrı bir öneme sahiptir.  Sıkı bir arabesk dinleyicisi olmasam da  Arabesk’in babası Müslüm Gürses’i dinlediğim dönemler oldu, ağlattı da . 1980 dönemine “ Darbe” niteliğinde önemli bir sesti Müslüm Gürses. Arabeske ayıp bakıldığı dönemde bu insanlar Müslüm Baba’yı dinledi.  Müslüm Gürses dinlemeyerek entel göründüğünü sananlar bile gizli gizli Müslüm Baba’yı dinliyordu. Bu da araştırma konusu olur. Dinleyici kitlesini genişletti her anlamda.   Müslüm Baba’nın  bir sözü herkes için önemlidir  " Yıkılsın minareler, açılsın meyhaneler" 

Arabeskin gerçek babası Müslüm Gürses artık aramızda yok. Hasret rüzgarları erken esti be Baba! 

CEM KURTULUŞ, 2013


0 yorum: