// body elementide aşağıdaki şekilde düzenlenmelidir. ...
// etiketinden önce aşağıdaki kodu ekleyebilirsiniz. // body elementide aşağıdaki şekilde düzenlenmelidir. ...

Etiketler

Tarih

Kategoriler

26 Ağustos 2013

Rashit - Telaşa mahal yok (1999)




















Underground piyasaya sert  giriş yaptılar.  "Hayatımızda az da olsa renk varsa bunun nedeni punk rock'tır.”   sözü  müziklerindeki tutkuyu anlatıyor.  Punk’ı kendi hayatlarına kattılar, bu çizgide ilerlediler, çoğu grubun içinde sıyrıldılar. Yazdıkları sözlerle sert bir yumruk attılar düzene, politikacılara, kapak güzellerine ,parasızlığa ve sistemin dalaverelerine sövdüler.  Müziksel zenginliğiyle çok her şeyi barındırdılar müziklerinde.  “ RASHIT”  ilk yasal   albümlerini çıkarıp kendi kitlelerini oluşturdular. “ Telaşa Mahal Yok “   punk adına atılmış en sert yumruklardan biri. Sistemin eline ayar verdiklerini sert sözlerle bizlere gösteriyor Rashit.

 “ Altıdan Dokuza “  sabahtan akşama kadar patronların emrinde çalışan paranın köpeği olan insanlığın şarkısı.   Eğlencenin dibine vuran “hava soğuk yağmurlu ört kıçını orospu” nakaratlarıyla eğlendiren aynı zamanda lise yıllarına selam çakan klasik Rashit şarkısı  "Hava soğuk" Aptal pozlar, kapak sayfalarını erotik pozlarla süsleyen hatunlar ve futbolcuların  mankenlerle olan ilişkisini daima dergide kapak sayfalarına taşıyanlara Rashit “ Kapak güzelleri” şarkısıyla ayarı veriyor, sonrasında “ oy oy oy” ska etkisi görülüyor.

Meçhul cinayetler, suçsuzca öldürülenler ve katilleri bulamayan Devlet. “ Katilin adı yok”  eski ve yeni düzeni anlatarak devlet makamlarına sövmüş kadar bizi iyi hissettiriyor. Katilleri barındıran devlete bir takım sövmeler olarak şarkıyı tanımlayabiliriz. “ Ne Yaparsan Yap” sisteme bütün küfürleri barındıran, fikrini söylemeyen devletin tekelinde her şeye onay veren bireyi konu alıyor.“çok konuşan erkenden ölür ,
 konuşmayan sömürülür /konuşmayan yaşarken ölmüştür “ sözüyle de özetliyor durumu.

“ Niye Böyle” Cumartesi punklarına selam veren aynı zamanda baba parası yiyip, saçlarına boyatıp ortalıkta gezip  “ punk’ım” denilen bir kitleye Rashit ayarı veriyor.  “ Paran yoksa öl” eski ve yeni düzen arasındaki farkın olmadığını, düzene saydıran, sert sözlerle  yaşadığımız düzene ayar veriyor. Boş yere ölen askerler ve birçok şeyi Rashit şarkıda özetliyor. “Şehitler hep fakirdir
çünkü zenginden olmaz asker”
sözüyle de durumu özetliyor.

 “ Rutin hayat “ her şeyin değiştiğini sandığımız anda her şeyin tekrar sahnelemesini gösteren  , her gün aynı şeyleri yapan “ yat, kalk ,çalış, uyu” tarzı çalışan insanın hayatını özetliyor. “ Çok mu zor” ırk ayrımına ne gerek var sorusunun cevabı olduğu şarkı.  Klarnetçinin eşlik etmesi bize cümbüş havası yaratıyor. Sert sözlerle noktayı koyuyor Rashit. “insanların suçu yoktur savaşlarda , tek suçlu varsa o da garip politika” 

“ Şark cephesi” çözümsüzlükler, ezilmeler, dövülmeler, darp edilmelerin devam ettiği günümüz düzenini  sert sözlerle anlatıyor. “ polis yine dövüyor ,işçi eziliyor .burjuvazi en üstte , şark cephesinde yeni bir şey yok”


Özetlemek gerekirse 93’ten itibaren demolarıyla kendi kitlesini yaratan Rashit bu yasal albümle devletin en üst makamlarına ayarı veriyor ve kendilerinin de  bir söyleşide söylediği sözleri hatırlatmak gerekir. Kendilerinin dediği sözlere dediği gibi;"Sözleri yazarken, kimseye bir şey öğretebileceğimizi düşünmüyoruz. Yol göstermeye de çalışmıyoruz. Hayatın içinde ne varsa onu alıyoruz. Gerçeklerden bahsediyoruz"

Cem Kurtuluş, 2013 Ağustos



0 yorum: