// body elementide aşağıdaki şekilde düzenlenmelidir. ...
// etiketinden önce aşağıdaki kodu ekleyebilirsiniz. // body elementide aşağıdaki şekilde düzenlenmelidir. ...

Etiketler

Tarih

Kategoriler

13 Haziran 2015

Şiirsel Kadından Şiirsel Seslenişler: İkinci Cihan - Birsen Tezer (2013)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“ İyi müzik” diye bir tanım vardır, bunu kategorize edemezsiniz, sadece  dinlersiniz ve sonra huzura varırsınız. O yüzden müzik piyasasında böyle müzisyenler için “ İyi Müzik”  tanımı cuk oturur, çünkü böyle kişiler popüler müzik tanımının içinde yer almaz, icraatlarını sessizce yer altından götürür ve sonra kitleye seslenir.

Birsen Tezer, su gibi sesiyle kalbimizi fetheden sizi bir deniz kıyısında ruhunuzu yıkayan, dokunaklı sözleriyle dinleyene yön veren bir isim. Başka bir tanım yapacak olursak, Tezer’in uçsuz bucaksız bir azınlığı var, bu tanım size de tanıdık gelecektir. ( Cenk Taner, Kesmeşeker kitlesini “ uçsuz bucaksız azınlık “ olarak tanımlar)

 1990 yılından beri müzik dünyasının içinde olan Tezer’i çoğu kişi  Ortaçgil’le yaptığı düetiyle tanıdı,sonra merdivenlerini yavaş yavaş tırmanmaya başladı. Bunca senedir bu müzik dünyasının içinde olmasına rağmen ürettiklerini biriktirdi Birsen Tezer, daha sonraları uygulamaya geçti. İyi bir iş çıkartmak istiyordu, bunu da sonraları ilk çıkardığı albüm olan “ Cihan” ile gösterdi.  Cihan anlamının neden önemli olduğunu şöyle anlatıyor Birsen Tezer; “ Cihan’’ adının anlamı benim için büyüktür. Hem o müzik düşündüğümüz ve ürettiğimiz dünyayı hem de bendeki anlamını düşünerek bu ismi koydum albüme.”

Böyle çıkmıştı Cihan albümü ortaya. Tezer bu albümden 4 yıl sonra da bir patlama yaptı, o albümün ismi “ İkinci Cihan “ oldu. “ Cihan “ albümünde bazı müzisyenlerin verdiği destek “ İkinci Cihan” albümüyle devam ediyor. Bu isimlerden bazıları Erkan Oğur, İlhan Şeşen, Bülent Ortaçgil, bunların haricinde Akın Eldes, Tarık Aslan, Birol Ağırbaş ve Özer Arkun.  Albümün tüm fotoğrafları Kadri Karahan’ın elinden çekilmiş. Albüm kapağının sırrını ise şöyle açıklıyor Birsen Tezer; “ Fikir şuydu; arabaya atlayıp güzel bir yer buluncaya kadar sürmek. Yol bizi nereye götürdüyse gittik, çamurlu çukurlu patikalara girdik sonunda bir ağaç gördük, arkasında da küçüğünü ve işte dedik “ Cihan’’ burada, arkasında da “ İkinci Cihan’’

Birsen Tezer bizi albümün açılışında “ Nefes “ ile karşılıyor, bu şarkının mimarlarından Erkan Oğur ile ortak çalışma yürütüyorlar, şarkıyla bize nefes veriyorlar.  “ Bir ömürlükse yaşamak ya seninle ya da sensiz “ diye noktayı koyuyor Tezer. Tezer’in kendi şarkılarını dile getirdiği kadar başka eserleri de dile getirdiğini görüyoruz. Zafer Cıngıl’a ait “ Delikanlı “ şarkısını bu defa Tezer’in sesinden dinliyoruz. Birsen Tezer’den aldığımız tad başka oluyor. Albüm çıktığından beri bağımlısı olduğum şarkılar arasında yerini alıyor “ Delikanlı” . aşkı için ölecek nerde kaldı öyle yürek “ diyerek şarkıyı özetliyor Tezer.  

Her sabah kalktığında bunalımlar geçiren bir varlığı  “ Kuş Misali “ şarkısında  “ Sustunuz, susmayınız sadece boktan bir sabah bu sabah “ sözüyle özetliyor Tezer. Özgürlüğe doğru “ Kusura Bakma” ile geçiş yapıyor Tezer, gitarda Akın Eldes eşlik ediyor Tezer’e.  “ Biraz bekleme zamanı ,İçine dönüp birikenleri atmak zamanı”

 Albümün en uzun şarkısı “ Şarkıcının şarkısı “  Sibel Köse ve Birsen Tezer ortaklığı ile albümün en’lerinden biri olmayı hakediyor. Şiir  gibi bir kadından umutsuzluk ve mutsuzluklara şiirsel bir dilde sesleniş ve geceden sabaha doğru bir acının habercisi gibi geliyor. “ Boşver “ ile Tezer her şeye rest çekiyor, “ Bize iç,iç, boşver boşver “ diyerek noktalıyor, ben de öyle yaptım zaten diyor. Fazla sözün harcanmadığı, sessizliğin hakim olduğu, intihara yaklaşmış olanlara sesleniyor Tezer.  

 Yarım kalmışlıklar, saf ve temiz kalmamışlıklar, dağılıp gidenler ve birçok şey. “ Ne Tuhaf “ söz ve müziği İlhan Şeşen’e ait olan Birsen Tezer’in can verdiği bir parça. Sessizliğin olduğu o zamanlar büyülü sesle seslenir İlhan Şeşen bize, Çello’da Özer Arkun bu parçanın takipçisi oluyor. Duyulması gereken sesleri Birsen Tezer albümün kapanış parçasında gerçekleştiriyor, bu sesin adı “ Kendi Kendime (Eylül) “ aynı zamanda geçmişe sesleniyor, çocukluğuna özlem duyduğunu hissettiriyor bizlere.

 Sonuç olarak;  bazı müzisyenler vardır çok konuşulmazlar, ama müzikle yaptıkları bir ömür boyu hatırlanır, kalıcı bir eser bırakırlar geride ve sonra üretmeye devam ederler. Şiir gibi bir kadından şiirsel seslenişleri  Birsen Tezer’in  “ İkinci Cihan’ın  da fazlasıyla dinliyoruz! 

 

 

Cem Kurtuluş, 2015

 

0 yorum: