// body elementide aşağıdaki şekilde düzenlenmelidir. ...
// etiketinden önce aşağıdaki kodu ekleyebilirsiniz. // body elementide aşağıdaki şekilde düzenlenmelidir. ...

Etiketler

Tarih

Kategoriler

13 Nisan 2020

Tanımayanın Gözünden Çağlan Tekil : Hoşçakal Baron...
























Bazı insanlar için pek fazla söz söyleyemezsiniz, hiç merhabanız olmasa bile hayatınıza bir şekilde  ucundan katkı sağladığını düşünürsünüz. Ama yine de uzaktan izlersiniz; yapı gereği bir de uzaktan izlemeye alışıksanız iyi bir gözlemci olmanız içten bile değildir.  Bu yazıyı  yazma kararı almamı sağlayan unsur aslında kendisine bir  teşekkür borcu olduğumu hissetmek  ve buna biraz olsun katkıda bulunmak.  Bu isim  Çağlan Tekil. Bir dönemin alt kültürünü oluşturmasında pek çok emeği olan; punk,heavy metal kültürünün memlekette yayılmasını sağlayan, “ fanzin “ denen olaydan  çoğu kişinin haberdar olmasını sağlayan Laneth’li yılların baş kahramanı.  

Bizim kuşağın öncelerini temsil ediyordu Çağlan Tekil; benim rock-metal müzikle tanışıklığım onun sayesinde olmasa da  öncelerinde ismini duyardım. Pek çok kişinin o zaman bilinmedik gruplarla da  tanışmasını sağlıyordu.  Konserlere gittiğim zamanlarda da pek çok konserde kendisini görmüştüm ,zaten görmemek tuhaf kaçardı. Pek çok konserde yıllardır gördüm, benim gördüklerim haricinde kendisinin kuşağı için sembol bir isimdi ama konuyu başka yöne çekmek gerekirse; son zamanlarda  ortamlarda eski grupların yeniden konser vereceği söylentisi dolaşıp duruyordu.  Ben buna pek ihtimal vermiyordum.  “ Abi ne alaka “ der gibi bir imkansızlık vardı aslında çoğu kişide. Bunun startını 2018 kasımında  " Speed Metal Attack " konseriyle başlatmıştı Çağlan Tekil. Efsane Moda konseri olarak bilinen konser de gruplar aynı, yer aynı, sadece belki izleyenler farklıydı. Bunun  gerçekleşmesinde kafaya oynayan kişi  ve bunu gerçekleştiren kişi yine Baron'un kendisiydi. 

 Daha sonra yıllardır ortada gözükmeyen grupların bir konserlik de olsa sahnelere döneceği haberi kulaktan kulağa yayılıyordu.  24.01.2019 tarihinde  Razor Inc elemanlarıyla karşımıza çıkan Dr. Skull üyelerinin de sahnede olduğu konserdi. Bunun kuşkusuz en büyük kahramanı Çağlan Tekil idi ve bu gece ile haberler yayılmıştı.  Konserde bunun devamının geleceğine dair şeyler de söylenince Ankara’da Dr. Skull’u izlemiş olarak bulunmuştuk. Yıllar yılı yurt dışında olan grup üyeleri ancak bir hatır vesilesiyle bir araya gelebilirdi; özellikle mesleği gereği yurt dışında bulunan grup üyeleri olunca bu önem artıyordu. Çağlan Tekil ismi bunu öncesinde çözmüştü.  Yıllardır yapmak istediklerinden biri de buydu belki, ondan başka biri bunu yapabilir miydi bilmiyorum. Tek başına başardı demek haksızlık olur ama büyük bir emek abidesiydi bu konuda. 

Tarihler 8 Mart 2019’u gösterdiğinde başka bir sürprizle ortaya çıkmıştı Çağlan Tekil. Hepimiz  için izlenmesi gereken bir grubun zorluğuna rağmen “ Cultus “ grubu bir konserlik de olsa 8 Mart Tarihinde izleme şansını bulmuştuk. Laneth serisinin devamı Çağlan Tekil’in ön ayak olmasıyla bizzat gerçekleşmişti ve bunun yanında da pek çok grubu  da izlemiş olarak bulunmuştuk.  Bununla sınırla kalmadı 21 Aralık 2019'da " Masters of Thrash " adı altında Türkiye'nin ilk thrash metal gruplarının da yer aldığı Pentagram,Metalium,Kronik,Metafor  gruplarını kendisinin katkılarıyla izleme şansı bulduk.  Bununla beraber 1 Şubat 2020'de düzenlenen " Laneth Bir Gece 4 " 'te " One Last Breath " gibi efsane thrash metal  kaydına imza atan Athena'yı punk set ile orda olmasını sağlayan, çok konser vermeyen ortamlarda fazla gözükmeyen Radical Noise'ı tekrardan sahneye çıkmasında başrol olmasını sağlayan Çağlan Tekil'di. O, aslında eski geleneği devam ettiriyordu. Bundan 30 yıl önce çıkardığı dergiden gelen parayla  metal konseri düzenlemekten keyif alan bir ruhun temsilcisiydi bu açıdan. Tüketen bir nesli değil, üreten bir neslin temsilcisiydi. 

Bunun yanında konserler harici gözlemlediğim bir kişi olmuştu Çağlan Tekil. Buraya kadar onunla samimi sohbeti, merhabası olmayan bir insan tarafından yazıldı bu satırlar.  Sakin oluşu, neşeli ve cana yakın tavırları çevresince sevilen,sayılan biriydi. Çevresinde olmayanların bile karşıdan biraz gözlem yapsa  sevebileceği bir isimdi ve insanlara kattığı değerler konusunda herkesin kendisi hakkında yazdıkları bunu özetler niteliktedir.  

Bir şeyler üretebilmek için yola çıkan ve bu yolda da bir adanmışlık içinde insanları kırmamak için çaba sarf eden 80 ve 90 arası kuşağa daha söyleyecek sözü olan birisiydi.  Aramızda olmayanlar için “ ölmeden önce değeri biliniyor muydu “ diye soru soranlar çıkabilir , ama kendisiyle samimi bir sohbeti/muhabbeti olmayan ve uzaktan  gözlemleyen biri olarak arkadaşları tarafından hep değeri bilindi ve sevildi. Bunu o da her zaman içten hissetmiştir sanıyorum.

Kıyısından köşesinden az ya da çok  bize yaşattığın her şey için sonsuz  teşekkürler.

Hoşçakal Baron…


Cem Kurtuluş, 2020

0 yorum: