Alt kültür” denilen şey bana hep söylenilemeyenleri söyleyen ve bunu
söylerken sahici ve sert bir dille anlatanları
ve üretenleri hatırlatır. Rock, Hiphop/ Rap adı ne olursa olsun,
sözü olan herkes bunu o alt kültür adı altında gerçekleştirir. Buradan yola
çıkacak olursam; “ Rap/Hiphop” ile alakam hiçbir zaman
profesyonel boyutta olmadı, bu türün sıkı bir dinleyicisi olmadım. Bunların
aksine aşk sözü yazan/söyleyenler hariç politik düşünceleri daha çok
merkeze aldım, bunda da sokak dilinin etkisi oldu. Sözü kısa
keserek Saian ismi üzerinde durmak istiyorum. Günümüzde
aşk sözü yazanların keskin bir çizgisi Saian isminde kendini belli ediyor.
Yazdığı sözler şairane olduğunu baştan belli ediyor. Çoğu şarkı
sözünde şairlerden beslenen, eski filmlerin jeneriklerini araya sıkıştırıp
böyle işler üreten biri Saian. Hayatında pek çok dönüm noktası olan biri,
taraftarlık konusunda “ nezarete girecek kadar “ sözünü
söylemekten çekinmiyor. Her konuda fikri var, şairlerden beslenmesi de belki
bundandır. Siyasi fikir konusunda da “ sosyalisttim, anarşist oldum “ diyor.
Buradan konuya girecek olursak; Saian, “ Sıkı Durun Geliyorum “ albümüne “ Suç” ile giriyor. Pek çok şair adı altında insanın söyleyemediğini ,Saian burada sert şekilde söylüyor. Günah keçisi ilan edenleri sözü oluyor. Memleket için iz bırakmış olanların ismini söylüyor. 1980 darbesiyle birlikte asılan Erdal Eren’den başlayıp, daha sonra Nazım Hikmet’e, Menemen’de şeriatçılar tarafından öldürülen Kubilay, 24 Ocak’ta susturulan Uğur Mumcu’ya kadar geniş yelpaze de sunuyor bunları. Saian hem şairden alıntı yapıyor, hem de içeriğe en uygun şekilde sözünü söylemesini biliyor. Bu da “ yaşamak görevdir yangın yerinde “ cümlesiyle ortaya çıkıyor.
Her ne kadar politik dili kuvvetli olan bir dile sahip olsa da Saian, aşk sözlerinde de vurucu sözler söylemesini biliyor. “ Al Sevgilim Anne Ol Bununla “ kız arkadaşına ithaf ettiği şarkılardan biri, özellikle “tam o gündü ecnebi bi kentte devrildi binalar , önümden modern çağın nesnesiyle geçtin gittin “ sözleri en vurucu sözler arasında yerini alıyor, hem de Saian’ın edebi dili ne kadar kuvvetli bir daha anlıyoruz. Düzen ve politikacıların kandırması üzerine sözleri “ Yeni Dünya Düzeni “ ile açığa çıkıyor. Protestse protest, gerçeklerse gerçekler . Saian bunu fazlasıyla yapıyor. Çok satan kitap raflarından girip, politikacılara kadar sözü var. Albümde kafa patlatan, üstünde idrak etmekte zorlandığımız şarkı albüme ismini veren “ Sıkı Dur “ oluyor.
Saian’ı anlamak bazı sözler de zor olsa da içerik olarak organizatör adı altında yapılan yanlışlara sözü bir nevi “ ayar vermek “ niteliğinde oluyor ve Cüneyt Arkın filminden skitlerin şarkıya yedirilmesi bir o kadar başarılı. “ İhtilal Melodisi “ geçmişle hesaplaşmanın anahtarı gibi geliyor, şarkının özeti de “ En modern alışkanlık ölmek, ona dönmektir vesselam” sözlerinde saklı oluyor. “ Hayvan “ şarkısı Cüneyt Arkın filmlerinden *“ tabanca,bomba, modern silahları sizi ondan koruyamaz “ sözleriyle açılıyor. Saian; kendisinin iyi bir MC olduğunu dile getiriyor,bir yanda da sahte rap kahramanlarını sert dille eleştiriyor. “ Satılmış rapçiler var sor bir kilosu kaça ? “ diye noktayı koyuyor. Kapanış “ Varolmanın Karşı Konulmaz Hafifliği…” ile gerçekleşiyor.
Saian öyle anlatıyor ki yaşanılan ölü günleri, güneşsiz günleri iyi özetliyor, insanın kendisiyle olan iç hesaplaşmanı, kendi hayatından kesitler sunarak biraz olsun Güney’i de anlatıyor . Okul bitir, bir işe gir, sonra evlen. Hayatın döngüsünden kurtulmak isteyen insanı anlatıyor. “aynı bitkin perişan bir asker gibi kaldın “ sözüyle de insanın içini acıtıyor.
Toparladık mı ; elimizde edebi dille hazırlanmış dolu bir albüm var, kapağında da " Bruce Lee, Tarık Akan, Nuri Alço " gibi önemli isimler var ve hayatın içinde yaşanmışlıkların dolu olduğu bir albüm bu. Saian’ın hayatında kimleri okuduğundan, kimleri izlediğinden, hayatına dair bir inceleme gibi “ Sıkı Dur Geliyorum” tam da dediği gibi olduğunu gösteriyor bize. Bu albüm 20 yıl geçse de üstünde halen aynı etkiyi bırakacak kadar güçlü, sözler unutulmayacak kadar vurgulu. Ve sözleri günümüzde " şair " diye reklamını yapanlardan daha incelikli ve daha hassas!
kulak kabartın, belki gerisinde kalabilirsiniz ama şimdilik önüne geçemezsiniz!
Notlar: *Saian; bir röportajında skitlerin Cüneyt Arkın’ın oynadığı 1982 yapımı “ Son Savaşçı” filminden alındığını söylemiştir
Cem Kurtuluş, 2017
0 yorum:
Yorum Gönder