// body elementide aşağıdaki şekilde düzenlenmelidir. ...
// etiketinden önce aşağıdaki kodu ekleyebilirsiniz. // body elementide aşağıdaki şekilde düzenlenmelidir. ...

Etiketler

Tarih

Kategoriler

19 Temmuz 2020

2000'lerde Bağımsız Müzik ( Vaykorus Tapes )
















Kuşkusuz ki  “ kaset çağı”  diye bir gerçek var müzik aleminde. Amatörlüğün ruha dokunduğu, içten ve kalben ve tutkuyla bu işe soyunmanın gerektirdiği bir durum bu.  Bazen ulaşabildiğin bazen de ulaşamadığın durumlar var. Bu kaset çağı lanet bir şey; ama bu lanetlik sözünün altında o tutkuyu barındıran bir iş bu.  Teknolojinin büyümesiyle ve gelişmesiyle birlikte her ne kadar geriye itilse de sözün tabiriyle bunu kovalayanlar halen az da olsa var. Tolga Havran’ın arşiv konusunda ne kadar geniş bir içeriğe sahip olduğunu ve samimiyetimle söyleyebilirim ki bu kültürün yaşaması için çabaları ve özverili adımlarına uzaktan da olsa tanıklık ediyoruz.

 Benim için bu durum blog döneminden kalma,ki kendisiyle resmen olmasa da uzaktan da olsa 2009 itibariyle Ychorus bloğundan hafiften de olsa keşife çıkmıştım. Bu yolculuk da tutku ve ruhun birleşmesinden yola çıkan Tolga Havran ve iyi bir kimya yakalayan tasarım işlerine vakıf olan Onat Hafız başrolde. “ 2000’lerde bağımsız müzik “ adını taşıyan bu iş de 23 şarkı var,99 adet üretildi.  “ Dinlediğiniz şarkılar genelde ev kaydı ya da müzisyenlerin kendi imkanları ile kayıt altına aldıkları demolardan oluşmaktadır “ diye kaset kartonetinde  dinleyene not düşülüyor.  Sözün özü; amatör ruhun dönemlerinden keşifin farklı notalarıyla birlikte bu yolculukta  gecenin karanlığına uygun, insanın kendisiyle çarpıştığı zaman dilimine hitap edecek bir sound ile bizlere ulaştı.  

Düz Mantık, She Past Away, Kafabindünya gibi grupların haricinde de belki daha önce hiç duymadığınız gruplarda bu seçkinin içinde yer alıyor. Her şeyden önce bu seçkilerden oluşan işin bir ruhu var; bu bariz belli. Notalar; sessizliğin izinde hüküm sürüyor; kapalı odalarda kendisiyle ağır çatışan bireye karşın da öyle bir hissiyat yaratıyor. 23 şarkıyı yorumlamak oldukça güç; ama bunu bir takım gibi düşünmenin herkese yararı fazlasıyla oluyor.  Pek çok şarkı var; ama “ Düz Mantık / Bok mu vardı “  ve She Past Away /Bozbulanık (demo) “  özellikle öne çıkanlardan oluyor, özellikle She Past Away’ın o karanlık havasındaki hali cezbeden nitelikte.  Bunlarla birlikte sessiz tınılı ruhu yüksek şarkılar da bundan nasibini alıyor.  Sözsüz; sadece notalarla yükselen ama ruhu olan şarkılara tanıklık ediyoruz diğer anlamda. Bunun ifadesi bana zor geliyor.

Burayı kısa kesersem; karanlık odalara kapanan, insanın kendisiyle kavgasına dair sözü olacağını hissettiren; sound’un o amatör ruhuna sadık kalmanın esasını yerine getiren ruhunu teslim etmiş bu ruha önem veren kişilerin işi bunlar. Bu olayda da “ Tolga Havran “  kendisinin de bahsettiği gibi müzisyenlerin kayıt altına aldıkları demoları  olduğu gibi yayınlama dedikleri olayı ve diğer türlü bahsedeceksek sadık kalarak yayınlıyor.  Bununla birlikte iyi bir takım oyuncusu olan Onat Hafız’a da es geçmememiz gerekir, ki böyle şeyler her zaman iyi bir takım uyumuyla yakalanır. Toparlarsam; bu iş ticaretten uzak, tutku ve ruhun ne anlama geleceğini bilen ve bu ruhu destekleyenlerin de çoğalması ümidiyle demek en doğru söz olacaktır…


 Kapak Tasarım: Onat Hafız
Fotoğraflar: Tolga Havran

Cem Kurtuluş, 2020 Temmuz

0 yorum: