// body elementide aşağıdaki şekilde düzenlenmelidir. ...
// etiketinden önce aşağıdaki kodu ekleyebilirsiniz. // body elementide aşağıdaki şekilde düzenlenmelidir. ...

Etiketler

Tarih

Kategoriler

17 Mayıs 2013

E-bilet / Passolig Gerçeği : Taraftarı Bitirmek !

E-bilet..


Öncelikle E-bileti anlamamız için tarihsel içeriğine bakmamız gerekiyor. Fayda ve zararı ne şekilde? Kazançları mı daha çok yoksa tamamen zarara yönelik mi? Bu soruları öncelikle kendimize sormamız gerekiyor.
Tessera del tifoso adıyla İtalya’da çıkan  taraftar kartıyla gündeme oturan  İtalya’da bir çok şeyi öldüren bir proje. 

 İtalya’daki taraftar kart sistemi e-bilet projesine benzerlik gösteriyor. Güvenlik önlemlerini arttırıp, taraftarları olaylardan uzaklaştırmak isteyen yetkililer  olaylarda tam tersiyle karşılaştılar. Stadyumda taraftar sayıları azalmış, böylelikle  yöneticiler bu durumdan şikayetçi olmuşlardı. Her şey böyle yürürken , taraftar stattan uzaklaştırılırken dışarıda rakip takım taraftarları birbirleriyle kavga içindeydi. 

Bunları niye anlatıyorum? E-bileti anlamamız için en etkili yollardan biri İtalya’da uygulanan “ Tessera del tifosu” ‘yu anlamaktan geçer. 

E-bilet ; spor müsabakalarına giden herkesi kapsıyor.  Hangi yaştan, hangi cinsten olursa olsun bu önemli olmuyor. Bir anne baba kızını ve oğlunu maça götürmek istiyorsa temiz kağıdı alarak  e-bilete müracaat etmek zorunda.  Bunlar olacakken en önemli soruyu sormak bize düşüyor. Her maç öncesi ,Kimlik numaranla gidip temiz kağıdı alıp e-bilete müracaat etmek bir eziyet değil midir? “ 

Otobüslere bindiğiniz akbilleri düşünün. O akbiller e-bilette sizin bütün kişisel verilerinizi güvenlik birimlerine veriyor. Kendi kartınız hakkında kendinize dair ne varsa e-bilet sisteminde ortaya çıkıyor.İstatistiklerin  hepsi e-bilet projesinde toplanıyor.  Kısacası sizin biyografiniz e-bilet projesiyle emniyet birimlerinin ellerine geçiyor ve “ kendi hayatım gizli olamayacak mı” diye kendinize soruyorsunuz.

İtalya’daki “ Tessera del tifoso” yasası bu konuda e-bilet’e yakın en somut örnektir. İtalya’da yaşanılan taraftar sayısının maçlarda oldukça azalması Türkiye’de de aynısına neden olacak gibi gözüküyor.
E-bilet projesini neden istememeliyiz?



-Kişisel haklara saldırı yapılmasını istemiyorsanız 
Futbolda taraftar kavramının önemli olduğunu düşünüyorsanız
 - Her maç öncesi kimlik numaranızla e-bilet yetkililerine karşı eziyet çekmek istemiyorsanız 
Her maça giden insanın yapmadığı bir suçtan dahi ceza almasını istemiyorsanız 
Anayasal temel hak olan kişisel haklarınızı korumak istiyorsanız


E-bilet projesine karşı çıkılmalıdır.

Coşkulu taraftarların tribünde olmaması için yapılan bu  yasayı istememek bir taraftarlık hakkıdır. 6222 yasasıyla can çekişen Türk tribünleri e –bilet projesiyle birlikte bitirilmek istenmektedir.

E-bilet projesi hayata neden geçirilmek isteniyor?

En önemli sorulardan biri bu olmalıdır. Taraftarın müşteri olarak görüldüğü Futbol piyasasında endüstriyelliğe karşı çıkan taraftar profili istenmemesi her şeyi göz önüne koyuyor. Özetlemek gerekirse; E-bilet kravatlıların cebine parayı koyması, taraftarları müşteriye dönüştüren bir projedir, kısacası taraftarı yok etmek isteyen,  Faşist uygulamalarla tribünleri yok etmek isteyenlerin projesidir. 

Not: Bu yazı 2013 yılında yazıldı, ve o günden bu güne çok şey değişti. Azınlık olarak kalanlar halen yoluna orada burada devam ediyor, kitle olaraksa çoğu şeyi kaybettik, en azından direnmek bir şeyleri değiştirebilirdi. Taraftarı bitirmek olarak sunulan bu proje şampiyonluğa oynayanlar için statları dolu gösterebilir, lakin başarısız takımlar için statlar her zaman boş kalacaktır. Ortada başarıya tapan yüksek bir yüzde varken işte bu yazdıklarımı not olarak buraya düşmek gerekli olur kanısındayım. Lakin bu passolig sisteminde yukarıdaki yazılanlar halen geçerli; stada giriyorsun, yüz tanımasıyla kameralar eşliğinde içeri alınıyorsun. Artık kimsenin umrunda değil fişlenip ya da fişlenmemek, ama bu olmasa bile en azından " bankaya para kazandırmak istemiyorum " denilebilirdi, ama bu da olmadı. 

Türk Tribünlerine hitaben şöyle haykırmak gerekir sanırım; " ŞAMPİYONLUK GİTTİ AFERİN ÇOCUKLAR..." 



Cem Kurtuluş,2013

0 yorum: