Açık bir ifadeyle 80’ler film kuşağı Bilim Kurgu anlamında iyi işler
çıkaran zamanlardı.Hepsi bununla sınırlı değildi. 80’lerin teknolojinin geride
kaldığı zamanlar olduğunu düşünürsek bazı filmler gerçekten bazı kişilerin
hafızalarında yerini almıştı. Öyle bir filmden bahsetmek gerekirse; kendim için
bunun öncesine gideceğim.Robocop ismiyle ilk defa atari oynarken
tanıştığımı hatırlıyorum, herkesin böyle çocukluk zamanları vardır ve o oyunu
oynadıktan sonra bağımlısı olmuştum. Robocop’la ilk tanışmam böyle
olmuştu benim için.Bu faslı geçersek Paul Verhoeven'in yönetmenlik
koltuğunda oturduğu “ Robocop,” Politik mesajlar çerçevesinde
ilerleyen bir film olarak karşımıza çıkıyor. Bu çerçevede spikerleri görüyoruz
ekranda, bu spikerler devamlı gülüyor. Bize vaat ettikleri ise güzel bir şehir
ile güzel şeyler.
Haberlerde de bahsedildiği gibi her şey bir söz üzerine kurulu “ Bize üç dakikanızı verin,size dünyayı verelim” Haber bültenlerindeki bu söz bile insanları kandırma sanatı olarak filmdeki yerini alıyor. Robocop’un genel konusu; Amerika’da suç oranı yüksek şehirlerden biri olan Detroit’te olaylar çığrından çıkmıştır. Bununla beraber etrafta kaos artmıştır, bunun için bir robot modeli ortaya atılmıştır. Elinde sermayeyi bulunduran OCP şirketi “Robocop” adlı robotunu halka tanıtmıştır. Bu Robotun amacı; şehri korumak, kaosu önlemek, masum insanlara zarar gelmesini engellemek. Polis ekibine yeni katılan Alex Murphy’nin girdiği çatışmada yaralanması sonucu Robocop’un vücut bulmuş hali Alex Murphy ile resmileşir. Bu süreçten sonra Alex Murphy artık Robocop olarak karşımıza çıkıyor.
Şehirde öldürülen polisler üzerine bir kurtarıcı olarak bize tanıtılan “ Robocop “ , filmin başlarında OCP şirketi adına konuşan Dick Jones’ın polislere söylediği bir söze kulak vermemizi söylüyor. “ Her Polis Memuru mesleğinde risk olduğunu bilir. Eğer sıcağa dayanamıyorsanız hamama girmeyin.”
Robocop filmini popüler yapan Alex Murphy’nin trajedik hayatı ve başına gelenler. Ailesiyle mutlu hayat süren Murphy’nın hayatı başına gelenler sonrasında Robocop ismiyle değişime uğruyor. Bu nedenle “ Robocop” filminin kahramanı Alex Murphy oluyor. Murphy, artık Robocop olmuş, şehirde olan biten kaosu önlüyor, ama ailesiyle yaşadıklarını hafızadan silemiyor, kendisi her ne kadar bir Cyborg olsa da bazen bunu unutuyor ama hafızasından silemiyor. Robocop, çoğu sahnede Alex Murphy’den sıyrılamıyor.
Alex Murphy üzerinden iyi bir drama örneği sunuyor Robocop seyirciye. Bu dramayı sunması senaryodan kaynaklı. Detroit şehrine korku salan kötü adamların da hem oyunculuklarıyla, hem karakteriyle filme damgasını vuruyor. Çetenin Lideri Clarence’ın başında bulunduğu ekip polis öldürmekten zevk alan bir ekip, elemanlarda şiddete meyilli. Her bir karakter sanki kötü adam rolü için biçilmiş kaftan. Özellikle Clarence karakterini oynayan Kurtwood Smith tam anlamıyla kötü adam için iyi bir oyuncu seçimi olmuş. Alex Murphy’yi (Robocop) canlandıran Alex Weller’in oyunculuğu ise sınırları zorluyor. Bunun yanında Robocop’a polis olarak eşlik eden Lewis karakterini canlandıran Nancy Allen’de iyi iş çıkarmış.
“ RoboCop’un OCP’nin simgelediği değerlere karşı verdiği savaş ve Murphy
kimliğini koruma çabası, filmi dönemi için gayet önemli bir konuma getiriyor.” ( Kaynak
: Ötekisinema ) Yorumu her ne kadar bu film için benim yorumum olmasa
da bu film için yapılmış en iyi tespitlerden.
Robocop’la ilgili bazı gerçekleri kısa bir alıntıyla şöyle sıralamak gerekir
- -Robocop’un Çelik
Konstrüksiyon kıyafetini giymek 11 saate kadar sürebildiği söylenenler
arasında, İlk sahnenin çekiminde (1.film, Robocop’un arabanın anahtarını havada
yakalayıp “ thank you “dediği sahne) 11 saat sadece kıyafeti giymek için
sürmüştür
- -Peter Weller
çekimlerden önce hokey kıyafetleriyle antrenman yapmıştır
- -Peter çekimlere saat
4 te gelmiş, çünkü kıyafetini giymesi saatler almıştır
- Robocop’un silahi
modifiye edilmiş bir baretta’dır, tek tıka 3 mermi atar.
Kaynak: Ekşi Sözlük
“ Robocop” hakkında çok bilinmeyen bazı gerçekler bu şekilde. Filmin diğer robotu olan Ed-209’a ayrı parantez açmak gerekir. Filmin genelinde kahraman olan gözüken Robocop’tan söz ederken Ed-209’nun da hakkını yemeyelim. Birçok sahnede bu Robot ya bozuluyor ya da yanlış işler yapıyor. Filmin genelinde görülmese de arada çıkıp kendini gösteriyor bize.
Sonuç olarak “ Robocop “ 80’ler sonu çocuklarına Bilim Kurgu’dan haberi olmayanlara Bilim Kurgu’nun ne olduğunu gösteren, serinin ilk filmi olma anlamında cyborg türünün başarılı örneklerinden ve kült yapımlarından. Yaşınız ister 20, İster 50 olsun bu tür yapımlar her zaman izletmeyi başaracaktır.
Cem Kurtuluş, 2015
0 yorum:
Yorum Gönder