“ Bir sinema filmi için sabah erken kalkılır mı? “ eğer bir çekiliş dolayısıyla iki biletten birini kazanmış ve daha önce okuduğunuz bir yazarın hayatına dair ilişkin bir yapımsa ve gerçek hikayeden uyarlanıyorsa kalkılır. Bu da kendiniz için biçilmiş kaftan olur. Bunu herkesten uzak ve yalnız bir şekilde izliyorsanız bu da odaklanma durumunu kolaylaştırabilir.Herkesin bildiği üzere ya da bilmeyenlerin olduğunu da hesaba katarsak Etgar Keret önemli bir hikaye anlatıcısı, o’nu anlatan en iyi tanım bu olacaktır. Kendi deyişiyle her şeyden bir hikaye uydurabilir kendisi,kelimeleri birleştirmesini seven bir yapısı var. Konumuza dönecek olursak; üstünde duracağımız konu Etgar Keret’in hayatıyla ilgili önemli ipuçları elde edeceğimiz bir yapım var karşımızda.
Stephane Kaas ve Rutger Lemm’ in ortak projesi olan “ Etgar Keret: Gerçek Bir Hikayeden Uyarlanmıştır “ adından da söz edildiği gibi Etgar Keret’in yaşamını anlatan önceliğinde Stephane Kaas ve Rutger Lemm bu projeye neden başladıklarını samimi bir dille aktarıyor seyirciye, bunu filmin başlarında öğreniyoruz, daha sonraları da kameranın karşısına Etgar Keret geçiyor. Bunu anlatmadan bu projenin mimarı olan Stephane Kaas ve Rutger Lemm bununla ilgili “Rutger ve ben absürde, mizaha meylediyoruz, Etgar’ın öykülerinde bizi çeken de bunlardı zaten” diyor.
Filmin başlarından itibaren diğer biyografi filmlerinde izlenen bir yol izleniyor.Etgar Keret ile ilgili bilgiler veriliyor.Yazmaya askerdeyken başladığını söylüyor,bunun üstüne de askerliğinin 3 yıl kadar sürdüğünü de ekliyor.Etgar, kamera karşısında çoğu zaman seyirciyi güldürüyor, çocuksu bir ruh taşıdğını bu belgesel de bize gösteriyor.Tanıdıklarının anlattığına göre sessiz biri olduğu söyleniyor Etgar’ın ve arkadaşlarının da dediği gibi; “ anlattığı her hikayenin gerçek olduğuna inanmayın “ tam da böyle anlatıyorlar Etgar Keret’i.
Kamera karşısında her ne kadar Etgar Keret olsa da, bunun yanında arkadaşları, ağabeyi, eşi, çocukluk arkadaşları “ Etgar Keret “ hakkında önemli şeyler söylüyorlar. Bazıları da istemsizce gülmenize ayrı bir yol açıyor. Bizler de “ hikaye anlatıcısı böyle olmalı” cümlesine ışınlanıyoruz bir yandan. Etgar Keret’in olayı da bu oluyor. Her yerden bir hikaye çıkartabilme özelliğine sahip biri olduğu tanıdıklarınca söylenen bir şey oluyor. Gerçek ile gerçek olmayanı iyi derecede harmanlıyor.Yanlış da hatırlamıyorsam belgeselde geçen bir Etgar Keret cümlesi de şu oluyor “ İnsanı müdafaa etmek için yazıyorum “
Etgar’ın yazmak için pek çok sebebi var, kısa öykücü olduğu içinse her şeyden bir şey çıkarabiliyor.Kitap imzalama günlerinden de bahsetmeyi unutmuyor Etgar, daha çok o’nu “ asla adımı yazıp imzalamam. Kitabın üstüne illüstrasyon çizerim” cümlesiyle anlatıyor. Onu tanıyan pek çok insan olsa da, tanımayan da bir o kadar oluyor. Yine kendisinin anlattığı hikayelere dönecek olursak; o bize sahiciliğin nasıl bir şey olduğunu “ hayatlarımızın hikayesini anlatırız “ cümlesiyle söylüyor. Hayatlarımızın hikayesi her ne kadar karışık olsa da biraz gerçek, biraz kurgu tam da Etgar Keret’e göre.
Sonuç olarak; Stephane Kaas ve Rutger Lemm’in elinden çıkan, bağımsız film festivalinde gösterilen “ Etgar Keret: Gerçek Bir Hikayeden Uyarlanmıştır “ adlı ilk uzun metraj belgesel çalışması biyografi türünde Etgar Keret’in hayatına doğru bir yolculuk oluyor. Bu yolculukta belgesel ile kurmaca bir arada deneyimlemek isteyen Stephane ve Rutger ikilisinin de bunu yapmak istediklerini bir söyleşide açığa çıkıyor. genellikle Çoğu yerde seyirciyi güldürerek iyi işler sunuyor Stephane Kaas ve Rutger Lemm.
Etgar Keret” kimdir sorusuna cevap alırken, Etgar Keret’in renkli kişiliğine de ulaşmış oluyoruz bu sayede. Bu belgesel çalışmasının çoğunluğunda yapımda geçen Stephane Kaas ve Rutger Lemm ismi olduğu kadar, diğer yanında daha önce yönetmenlik yapmış olan Etgar Keret gerçeği yaratıyor. Stephane Kaas ve Rutger Lemm ikilisine göre “ Filmin sonunda göreceksiniz,o yönetti bizleri ile “ cümlesiyle Etgar Keret’i bir nevi övülmüş oluyor;ama bu yapmacık değil hakkı verilmesi gereken bir davranış oluyor.
Cem Kurtuluş, 2018
0 yorum:
Yorum Gönder