// body elementide aşağıdaki şekilde düzenlenmelidir. ...
// etiketinden önce aşağıdaki kodu ekleyebilirsiniz. // body elementide aşağıdaki şekilde düzenlenmelidir. ...

Etiketler

Tarih

Kategoriler

23 Ekim 2022

"Bir İntihar Öyküsü" Asafated - Bileklerimi Keserken (2022)












İnsanın en büyük üretkenlik noktalarından biri melankolidir. Kendi içindeki hüznünü notalara taşırsa tehlikeli yollara girmesi kaçınılmaz. Bu tehlikeli yol ise depresiflik,melankolik,hüzün üçgeninde birleşmesi de yolun sonunda kendisini bekleyendir. Hüznün merkezindeki melodileri ruhuyla harmanlayıp servis etmek müziğin en zor işlerinden biridir.

Asafated’in 23 yıl sonra sessizliğini bozduğu, “Tout va Bien”  in devamı olan hissiyatla melankoli zehrini merkeze yerleştiren  “ Bileklerimi Keserken “ kaydı 90’ların ruhuna bir ağıt, melankolinin tırmandığı ve Tanju Can’ın dediği gibi “ Bir intihar öyküsü “ ve bu öykü 7 bölüme ayrılıp  23 dakikaya tek bir parça halinde yayılıyor.  

Albümün kaseti ilk başta sınırlı sayıda çıktığı. Albümün hem kaset versiyonun hem  CD kapağında “Sevgi ile “ notu bırakılıp Metal müzik ortamlarının emekçilerinden Çağlan Tekil ve ortamların hızlı metalcilerinden ve emektarlarından Parkinson Şeref anılıyor.

EP, eski  metal ortamlarının unutulmazlarından Parkinson Şeref’i unutmadığını gösteren Tanju Can ve Parkinson Şeref /Şeref Görülmüş) arasında 45 saniyelik telefon konuşmasındaki bir intro ile açılıyor . “Acayip mutluyum ağa. Son iki yılım kaldı” sözü bir o kadar hüznün saf hali, her melodi her notada kendini tekrarlamanız ve hissiyat olarak derin melankoli izi sizi baştan kendinize çekiyor.  

“Bileklerimi Keserken”  EP’ye adını veren şarkı ince dokunuşlarla ve “uzaklaştı her şey, gökyüzü deniz…” cümlesiyle melankoli ve depresif havayı soluyoruz. Hüznü insanın kendisine yollayan “Keder”   Mert Yıldız’ın hafif klavye dokunuşlarıyla  “Gecenin sessiz sohbetimde ben mecnuni bir vahim” sözleriyle vurucu ve duygusal,ballad niteliği taşıyan kuş ötmeleriyle açılan depresifliğe ayrı yelken açıyor. Atilla Tutumlu/Mert Yıldız imzası taşıyor. “Hayaller “ kuş seslerinin etrafa yayılmasıyla, melankoli zehrinin ruhlara enjekte edilmesiyle kapalı odalarda ağır bir tahribat oluşturuyor insanın kendine. İlk yarısının Enstrümantel şekilde sürmesiyle bir yerden bir yere savrulmak da çabası olsa da sözünü “vazgeçme hayalinden ölüm olsa bile“ cümlesiyle nokta atış yapıyor.

Bass’ın duygusunun ağır bastırıldığı, duygusal dokunuşlarını ağırlıkta olduğu “Tanrı” kısa vurucu sözlerle dibe gitmemize yol gösteriyor. 

 “Yıllar” ile keskin,melankoli, Tanju Can’ın iç yakan sesiyle melodilerin hüznü ile birlikte ağır ağır, atmosferin kasveti yıllara meydan okuyor. 

Albümün/ EP’nin genel kasvetli dokunuşlarında gitarda Atilla Tutumlu’nun yarattığı o atmosfer aslında bildiğimiz Asafated’in  ruhun kuytusunda olan bireyin yalnızlığıyla alakalı hissiyatına dair bir şey söylüyor.

Sonuç olarak; hissiyatıyla, ruhuyla, melankolinin yüksek basamaklarında dolandıran "Bileklerimi Keserken  yalnızlığın derin kuyularında kendiyle savaşan nesil için ağır hüzün ifade edecektir. Tanju Can'ın dediği " bir intihar öyküsü " sözü de ruhuyla,hissiyatıyla,melankolinin tırmanmasıyla bu sözü harfiyen yerine getiriyor!

Cem Kurtuluş,2022 Ağustos

0 yorum: